TIJESTO:

8 žumanjaka

vanilin šećer

malo soli

15 dag šećera

8 bjelanjaka

10 dag biskvitnih mrvica

10 dag naribane čokolade

10 dag samljevenih lješnjaka

4 dl sherrya ili prošeka

30 dag marmelade od marelica

 

GLAZURA:

10 dag naribane čokolade 

1 jaje
20 dag šećera u prahu

6 dag maslaca 

Premažite maslacem dno kalupa. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pjenasto izmiješajte žumanjke, vanilin šećer, sol i pola količine šećera. Istucite čvrst snijeg od bjelanjaka, u koji malo po malo umiješajte preostali šećer, pa ga još dobro istucite da bude tako čvrst da se može rezati nožem. Oprezno umiješajte snijeg u smjesu od žumanjaka. Pomiješajte biskvitne mrvice, naribanu čokoladu i lješnjak, pa to tako đer dodajte smjesi. Stavite tijesto u kalup i pecite ga 30-40 minuta. Ispečenu tortu ostavite neka odleži preko noći. Prerežite je vodoravno u tri lista pa svaki natopite sherryem (ili prošekom). Dva dijela premažite razmučenom marmeladom i složite ih jedan na drugoga, a trećim ih dijelom poklopite. Rastopite naribanu čokoladu na pari, pa je opet ohladite i pomiješajte s jajetom i šećerom u prahu. Rastopite maslac i umiješajte ga kap po kap u čokoladnu smjesu da postane pjenušava. Premažite ovom čokoladnom glazurom površinu i stranice torte. Površinu još valovito ukrasite širokim nožem. Glazura se mora prije upotrebe potpuno osušiti.
SAVJET:
Blagi čokoladni biskvit i čokoladna ocaklina glavni su sastojci koji starobečkoj torti daju sjajan okus. Sladokusci mogu, me đutim, dodati torti još i nadjev od marcipana: zamijesite 20 dag marcipana s 10 dag prosijanog šećera u prahu i razvaljajte u dva tanka lista. Stavite listove od marcipana na namaz od marmelade i složite tortu.

Prethodni članakFini žarbo
Sljedeći članakOstali članci u ovom broju
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.