width=BISKVIT:
• 4 bjelanjka
• 4 žlice šećera
• 8 dag oraha
• 1 žlica brašna

KREMA 1:
• 10 dag nasjeckanih oraha
• 20 dag šećera

KREMA 2:
• 4 žumanjka
• 4 žlice šećera
• 6 žlica gustina
• 4 dcl mlijeka
• 20 dag maslaca
• 4 žlice šećera u prahu
• aroma vanilije

KREMA S KROKANTOM:
• Krokant
• 2 dcl slatkog vrhnja

POSTUPAK

BISKVIT:
U čvrsti snijeg od bjelanjaka umiješajte šećer, pa potom dodajte brašno i orahe. Smjesu podijelite u dva dijela i ispecite dva tanka biskvita. Ostavite da se ohlade.

KREMA 1:
šećer otopite na laganoj vatri i u to umiješajte orahe. Pomiješajte i stavite na papir za pečenje. Razvucite što tanje, kako bi bilo lakše sjeckati krokant. Kad se ohladi sjeckajte smjesu u krokant nožem.

KREMA 2:
U 1,5 dcl mlijeka pažljivo umiješajte žumanjke i gustin kako ne bi bilo grudica. U ostatak mlijeka stavite šećer i zakuhajte. U tu smjesu pažljivo ulijte mlijeko, žumanjke i gustin te kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Maslac pomiješajte sa šećerom u prahu i umiješajte u hladnu kremu od jaja. Na kraju dodajte aromu vanilije.

Složite tortu na način da najprije na biskvit namažete kremu 1, zatim kremu 2 te poklopite biskvitom. Zatim cijelu tortu namažite kremom s krokantom, koju cete dobiti tako da u istučeno slatko vrhnje dodate krokant. Tortu ukrasite jagodama.

Prethodni članakKošarice s jagodama
Sljedeći članakNove mogućnosti za poljoprivredna gospodarstva (2)
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.