Podloga:
– Gotova biskvitna svijetla podloga za tortu – jedan sloj, Ø 26 cm
– 5 žlica marmelade od ribiza
Krema:
– 5 dl mlijeka
– 10 dag šećera u prahu
– 1 paketić riže na mlijeku sa vanilijom (Dr. Oetker)
– 1 vanilin šećer
– 12 listova želatine
– 2 žumanjka
– naribana korica 1 neprskanog limuna
– 6 žlica ruma
– 2 bjelanjka
– 4 dl slatkog vrhnja
Nadjev:
– 30 dag kupina
– 15 dag bijelog grožđa
– 1 paketić crvenog preljeva za tortu
– 2,5 dl soka od jabuka
Ukrašavanje:
– 1,25 dl slatkog vrhnja
– 1 kremfiks
– 1 vanilin šećer
Priprema kreme: Želatinu namočite u hladnu vodu da nabubri. U loncu promiješajte mlijeko i šećer u prahu, zakuhajte, umiješajte rižu i ostavite 30 min. da riža nabubri. Ohladite rižu i u hladno dodajte vanilin šećer. Žumanjke i limunove korice umiješajte u rižu, dodajte želatinu koju ste laganim zagrijavanjem omekšali, rum i čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Na kraju lagano umiješajte tučeno slatko vrhnje.
Priprema nadjeva: Kupine operite i ocijedite. Bobice grožđa raspolovite. Pripremite preljev prema naputku na vrećici sa sokom od jabuka.
Postupak: Sloj biskvitne podloge položite na tanjur za tortu i oko njega namjestite obruč kalupa za tortu. Podlogu premažite marmeladom od marelica, na nju rasporedite kremu i tortu ostavite 3 sata u hladioniku da se stisne. Kupine i grožđe rasporedite u krugovima po rashlađenoj površini torte, te prelijte pripremljenim preljevom. Tortu ostavite u hladioniku da se želatina stvrdne.
Ukrašavanje: Odstranite obruč kalupa za tortu. Čvrsto istucite slatko vrhnje s kremfiksom i vanilin šećerom. Time premažite stranice i rub torte.
Savjet: Umjesto kupina za tortu možete uzeti i drugo voće, npr. maline, jagode, borovnice.
Recept iz knjige „Torte bez pećnice“