Podloga:
– Svijetla biskvitna podloga, dva sloja
– sok od ananasa
Krema:
– 6 dl mlijeka
– 3 žumanjka
– 5 žlica šećera
– 6 žlica gustina
– 2 vanilin šećera
– 25 dag margarina
– 3 koluta ananasa
– 10 dag čokolade
– 3 banane
Ukrašavanje:
– čokoladna krema
– bijela krema
– 1,5 dl slatkog vrhnja
Priprema:
Žumanjke, obje vrste šećera i gustin razmutite u malo mlijeka, a ostalo mlijeko stavite kuhati. U vruće mlijeko zakuhajte prethodnu smjesu pa kuhajte neprekidno miješajući oko 10 min. Margarin pjenasto izradite i žlicu po žlicu dodajte ohlađenoj smjesi.
Kremu razdijelite na 3 dijela. Jednoj trećini kreme dodajte sitno sjeckan ananas (po mogućnosti izmiksan). Drugoj trećini kreme dodajte čokoladu otopljenu u lončiću na pari. Odvojite polovicu čokoladne kreme za ukrašavanje. Od trećine kreme bez dodataka odvojite malo za ukrašavanje.
Postupak :
Kalup ili zdjelu ø 18 cm u obliku lopte obložite jednim slojem biskvitne podloge koju ste izrezali na kriške, kako bi lakše ispunili stijenke kalupa. Biskvit poprskajte sokom od ananasa.
Drugu biskvitnu podlogu izrežite u veličini kruga koji odgovara unutrašnjosti lopte. Kremu s ananasom rasporedite pomoću žlice na stijenke biskvita. Ostavite 20 min u zamrzivaču kako bi se stisnula. Tu kremu premažite čokoladnom kremom, pa sve ponovno stavite 15 min u zamrzivač.
Ostali prostor unutar kalupa popunite kremom bez dodataka, ali tako da između slojeva kreme stavljate banane narezane na kolutove. Poravnajte površinu kreme i prekrijte drugim dijelom biskvitne podloge. Pritisnite rukom, prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladioniku nekoliko sati da se stisne.
Završetak:
Iskrenite tortu na podlogu za posluživanje torte. Čokoladnom kremom iscrtajte crna polja lopte, a bijelom kremom popunite ostala polja. U tučeno slatko vrhnje dodajte nekoliko kapi zelene boje i uz rub torte tuljkom za ukrašavanje naštrcajte imitaciju listova i trave.
Recept iz knjige Torte bez pećnice