U organizaciji Udruge orača Grada Zagreba (UOGZ), u nedjelju, 18. rujna 2022. godine u Kupinečkom Kraljevcu, održano je 11. županijsko natjecanje orača Grada Zagreba 2022.

Ciljevi koje udruga nastoji postići kroz održavanje natjecanja u oranju su:

  • Promicanje natjecanja u oranju u općinama, gradovima, županijama i na državnoj razini,
  • Edukacija poljoprivrednika glede obrade tla,
  • Poboljšanje tehnika obrade tla na svim razinama.

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno dvanaest natjecatelja – sedam u kategoriji plugova ravnjaka i pet u kategoriji plugova premetnjaka.

Redoslijed u kategoriji plugova ravnjaka:

Ivan Novoselec (prvo mjesto),

Božo Dumić (drugo mjesto),

Tihomir Milača (treće mjesto),

Mihael Kalaj (četvrto mjesto),

Slavko Mioković (peto mjesto),

Borna Meglajec (šesto mjesto) i

Darko Bertović (sedmo mjesto).

Redoslijed u kategoriji plugova premetnjaka:

Dubravko Kalaj (prvo mjesto),

Jurica Milača (drugo mjesto),

Karlo Čuvar (treće mjesto),

Matko Babić (četvrto mjesto) i

Ivan Vine (peto mjesto).

Prema odluci UOGZ, a radi osiguranja dovoljnog vremena za pripreme za natjecanje, prvoplasirani natjecatelji u obje kategorije stekli su pravo sudjelovanja na Državnom  natjecanju u oranju Republike Hrvatske 2023. godine. Natjecatelji koji će predstavljati Grad Zagreb na ovom natjecanju su pobjednici Dubravko Kalaj u kategoriji plugova premetnjaka, i Ivan Novoselec u kategoriji plugova ravnjaka.

Ocjenjivanje su, prema Pravilniku svjetskog natjecanja u oranju, obavili certificirani suci Marijan Mavračić, Tomislav Viceban i Luka Jović, a mjeritelji dubine oranja bili su Božidar Dumić i Vladimir Leskovac. Voditelj natjecanja i glavni sudac bio je Dario Padro. Istoga dana održana je i godišnja skupština udruge tijekom koje su primljeni  novi članovi pa Udruga orača Grada Zagreba sada broji ukupno 18 članova.

Osim nagradama i priznanjima za sudjelovanje za sve natjecatelje, natjecatelji su nagrađeni i pobjedničkim peharima i diplomama za prvoplasirane natjecatelje u obje kategorije

Prethodni članakPrijavite se na 4. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera
Sljedeći članak3 milijuna kuna potpore iz Programa ruralnog razvoja za 4 jadranske županije
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.