U organizaciji Udruge orača Zagrebačke županije (UOZŽ), u subotu 18. listopada 2022. godine u Zaprešiću je održano 20. županijsko natjecanje orača Zagrebačke županije 2022.

Ciljevi koje udruga nastoji postići kroz održavanje natjecanja u oranju kao osnovnoj agrotehničkoj operaciji u obradi tla su promicanje natjecanja u oranju u općinama, gradovima, županijama i na državnoj razini, edukacija poljoprivrednika glede obrade tla, poboljšanje tehnika obrade tla na svim razinama. Suorganizator natjecanja koji je novčanom potporom potpomogao ovu manifestaciju jest Zagrebačka županija – Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.

Natjecanje je otvorio mr. sc. Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije koji je u svom pozdravnom govoru prisutne obavijestio o glavnim projektima i programima koje provodi Zagrebačka županija, osobito o onima koji su vezani za poljoprivredni sektor te je pozvao prisutne da se prijave na otvorene programe. Natjecanje se održalo u Zaprešiću, na parcelama Duhovno-obrazovnog centra Marijin dvor Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, Lužnica.

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno sedam natjecatelja. Četiri natjecatelja sudjelovalo je u natjecanju u kategoriji plugova ravnjaka. To su Marko Cvetković (prvo mjesto), Nedeljko Krajnović (drugo mjesto), Stjepan Cvetković (treće mjesto) i Stjepan Fürnkranz (četvrto mjesto). U kategoriji plugova premetnjaka natjecali su se trojica natjecatelja. To su Danijel Stiperski, (prvo mjesto), Goran Pušić  (drugo mjesto) i Dario Krizmanić (treće mjesto).

Prema odluci UOZŽ, a radi osiguranja dovoljnog vremena za pripreme za natjecanje, prvoplasirani natjecatelji u obje kategorije stekli su pravo sudjelovanja na Državnom natjecanju u oranju Republike Hrvatske 2023. godine. Ocjenjivanje su, prema Pravilniku svjetskog natjecanja u oranju, obavili certificirani suci Marijan Mavračić, Tomislav Viceban i Luka Jović. Voditelj natjecanja i glavni sudac bio je Dario Padro. Istoga dana održana je i godišnja skupština udruge. Tijekom nje su primljeni novi članovi pa Udruga orača Zagrebačke županije sada broji ukupno 15 članova.

Natjecalji u oranju

Osim diplomama za prvoplasirane natjecatelje i priznanjem za sudjelovanje svim natjecateljima u obje kategorije, natjecatelji su nagrađeni, peharima, nagradama sponzora i novčanim nagradama.

Sponzori natjecanja bili su:

Gospodarski list;

Bc Institut d.d.;

Poljoprivredni institut Osijek;

Mauthner d.o.o.;

KWS Sjeme d.o.o.;

Syngenta Agro d.o.o.

Posebnu zahvalu upućujemo svim članovima Udruge orača Zagrebačke županije koji su svojim radom i trudom omogućili ovo natjecanje. Projekt je novčanom potporom potpomognut sredstvima Zagrebačke županije.

Prethodni članakBesplatne radionice suhozidne gradnje i akcija obnove mrgara u Baški
Sljedeći članakOtvoreni ‘VETERINARSKI DANI 2022.’
Dario Padro, mag. ing. poljoprivredne tehnike
Zaposlen u Savjetodavnoj službi na radnom mjestu rukovoditelja Podružnice Grada Zagreba. Stručne radove i članke objavljuje u časopisima agrarnog predznaka. Surađuje s mnogim udrugama iz područja poljoprivrede, osobito s udrugama za organizaciju i održavanje natjecanja u oranju. Aktivno surađuje s Gospodarskim listom. Rođen je 30. prosinca 1968. U Livnu, BiH, gdje je završio osnovnu i srednju poljoprivrednu školu, smjer poljoprivredni tehničar. Na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1996. godine na smjeru Mehanizacija poljoprivrede. Zaposlen u Savjetodavnoj službi od 2006. godine kao stručni savjetnik i viši stručni savjetnik za mehanizaciju poljoprivrede. Od 2012. godine radi na mjestu rukovoditelja Podružnice Grada Zagreba. Dobre komunikacijske vještine stečene tijekom rada na mjestu predavača na mnogobrojnim stručnim predavanjima prenosi kroz stručne radove i članke koje objavljuje u časopisima agrarnog predznaka. Autor je je priručnika za stručno osposobljavanje za radna mjesta s posebnim uvjetima rada „Poljoprivredni traktor i priključci“, 2014. Ovlašteni je predavač za provedbu izobrazbe u određenim modulima, kategorijama, potkategorijama i područjima osnovne i dopunske izobrazbe za održivu uporabu pesticida, te za izobrazbu korisnika M10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene i M11 Ekološki uzgoj. Aktivno sudjeluje u organizaciji i održavanju Znanstveno-stručnih savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, kao izlagač i tehnički urednik Zbornika radova. Surađuje s mnogim udrugama iz područja poljoprivredne proizvodnje na području Grada Zagreba, osobito Udrugom uzgajatelja jagoda Grada Zagreba i Udrugom povrćara Grada Zagreba. Predsjednik je povjerenstva za utvrđivanja uvjeta i nadzor poljoprivrednih gospodarstava za prodaju proizvoda i prerađevina na certificiranim seljačkim tržnicama u Gradu Zagrebu. Od osnivanja Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO)2004. godine obnašao funkciju tajnika udruge. Aktivno sudjelovao u organizaciji Svjetskog natjecanja u oranju 2012. u RH, te mnogobrojnih državnih i županijskih natjecanja orača Republike Hrvatske u svojstvu voditelja natjecanja i trenera natjecatelja orača. Predsjednik je Udruge orača Grada Zagreba i Udruge orača Zagrebačke županije. Aktivno govori engleski, a služi se talijanskim, francuskim i njemačkim jezikom.