Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 13. travnja 2022. u zagrebačkom Hotelu International uručila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja. Pri tome su korisnicima izdana 33 nova ugovora iz mjera 4,5,6 i 7 Programa ruralnog razvoja, u vrijednosti odobrene potpore veće od 65 milijuna kuna.

Navedena potpora uključuje 12 ulaganja koja se odnose na restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava. Riječ je o različitim sektorskim ulaganjima u području maslinarstva i vinogradarstva, putem nabave mehanizacije i povećanja proizvodnih kapaciteta. Vrijednost ovih ugovora je viša od 5,8 milijuna kuna. Pet ugovora o potporama odnose se naulaganja u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti te razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.

Pri tome ukupna vrijednost odobrene potpore iznosi 3,7 milijuna kuna. Kroz mjeru sedam je potpisano devet ugovora čija potpora iznosi 51 milijun kuna. Ulaganja se odnose na rekonstrukciju i opremanje dječjih vrtića, sportskih građevina, centra za kulturu i vatrogasnih domova. Nadalje, dodijeljeni su i ugovori za obnovu poljoprivrednih potencijala uništenih u potresu. Oni iznose 3,8 milijuna kuna za sedam korisnika s područja Sisačko-moslavačke županije.

-Posebno mi je drago uputiti korisnicima ovako vrijednu potporu za ugovore iz četiri različite mjere Programa ruralnog razvoja. Njihova isplaćenost iznosi 85 %. Na kraju prvog tromjesečja 2022. godine ugovorili smo gotovo 19,9 milijardi kuna. Korisnicima Programa kroz različite mjere isplaćeno je više od 16 milijardi kuna. 

Također, u prvom tromjesečju ove godine objavljeno je šest natječaja iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti 583 milijuna kuna. Ovom prilikom želim naglasiti kako ćemo nastaviti pružati što je moguće snažniju podršku našim poljoprivrednicima; također i osiguravati sredstva za popratiti vrijedne investicije naših poljoprivrednika, izjavila je ministrica poljoprivrede.

Dodala je kako do kraja 2027. godine na raspolaganju imamo 5 milijardi eura i da vjeruje kako će ih hrvatski poljoprivrednici, ulažući u nove projekte, znati iskoristiti.