Godina 2020. ostat će dugo u pamćenju diljem svijeta. Ljubitelji vina će ju pamtiti kao godinu koja je pokazala vinogradarima i vinarima svoju ljepšu stranu i omogućila odlična vina. Među njima se ističe graševina iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Zato su Vina Belje ove godine odlučila pričekati s izlaskom nove berbe graševine i dati vinu da dosegne svoj maksimum u boci. Ovakav pristup se višestruko isplatio pa je graševina berbe 2020. do sada osvojila sedam zlatnih medalja na dva eminentna ocjenjivanja.

Na Berliner Wine Trophy-u, najvećem svjetskom ocjenjivanju vina pod patronatom Svjetske organizacije za vinovu lozu i vino (OIV), graševina Vina Belje i graševina Goldberg nagrađene su zlatnim medaljama za svoju iznimnu kvalitetu. Kako ističu organizatori, na dva sezonska ocjenjivanja godišnje im pristigne gotovo 14.000 uzoraka. Njih ocjenjuje gotovo 400 vinskih sudaca iz cijelog svijeta. Zbog kompetentnosti i pravednosti ocjenjivanja njihove medalje su jasan pokazatelj kvalitete vina u boci. Ovo ocjenjivanje je jedno od najutjecajnijih u Njemačkoj. Također, pokazatelj je mogućnosti plasmana vina na njemačko tržište čiji  potrošači sve više traže autentičnost i kvalitetu. Upravo to im može ponuditi graševina Vina Belje.

Na domaćem tržištu najznačajnije ocjenjivanje graševine je svakako Festival graševine u Kutjevu. Ocjenjivači na njemu su najveći poznavatelji ove sorte u Hrvatskoj. Na tom ocjenjivanju graševine Vina Belje osvojile su čak pet zlatnih medalja. Od njih su tri za vrhunsku graševinu, a dvije za select graševinu koju tržište prepoznaje kao kvalitetnu butelju graševine Belje.

Enolozi Suzana Zovko i Marijan Knežević za nedavno osvojene nagrade ističu:

-Vina Belje su poznata po svojoj posvećenosti kvaliteti i potrošačima. Select butelja graševine je sigurno best buy graševina na tržištu. Njenu kvalitetu potvrđuju dosadašnje srebrne medalje na Decanteru i Mundus Vini-u te ovogodišnje zlato s Festivala graševine. U jakoj konkurenciji domaćih graševina za naše premium graševine osvojili smo tri zlatne medalje te dva velika zlata za arhivske graševine premium i Goldberg. Time pokazujemo našu posvećenost graševini te njenu iznimnu kvalitetu u svim kategorijama u kojima ju punimo.

vina belje
Vinogradi Vina Belje

vina belje
Vina Belje zlatna medalja
Prethodni članakUzgoj limuna – široka upotreba, a zapostavljen u Hrvatskoj?
Sljedeći članakFestival peljeških podruma
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.