Antonia Mrzlić Budak iz Istarske županije najuzornija je hrvatska seoska žena. Prva pratilja je Ivančica Kudlek iz Sisačko-moslavačke županije, a druga pratilja je Kristina Ivić iz Brodsko-posavske županije. Odlučio je to stručni žiri na Izboru najuzornije hrvatske seoske žene održanom u subotu, 08. listopada u Čakovcu. Izbor, 22. po redu,  organizirala  je Udruga „Uzorne seoske žene“. Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora bio je pokrovitelj ove manifestacije.

Predsjednica  Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir istaknula je kako Odbor  radi na podizanju svijesti javnosti o važnosti ruralnog područja. Kako zbog važnosti tog prostora za proizvodnju hrane, tako i zbog vrednovanja rada seoskih žena. One brinući o obitelji, poljoprivrednoj proizvodnji i čuvajući našu tradiciju, običaje i kulturno nasljeđe, u većini slučajeva rade bez primjerene naknade.

Istaknula je da je potrebno raditi na jačanju ekonomskog i socijalnog položaja žena u ruralnim područjima. Također i da je u tom smislu Odbor za poljoprivredu predložio i inicirao uključivanje mjera koje će pripomoći unapređenju položaja žena na ruralnim područjima u Nacionalni strateški plan u okviru Zajedničke poljoprivredne politike i Strategiju poljoprivrede Republike Hrvatske do 2030. godine.

U više smo navrata otvarali raspravu o ovoj temi i predlagali konkretne mjere. Na našu inicijativu u sklopu Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova 2021 – 2024, Ministarstvo poljoprivrede preuzelo je provođenje mjera koje će unaprijediti položaj žena na selu. Pri donošenju izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu usvojen je amandman Odbora kojim je uvedeno bodovanje za „žene poljoprivrednice“. Sve kako bi ih se potaknulo na bavljenje poljoprivredom i time priznala njihova multifunkcionalna uloga u ruralnim područjima, rekla je Petir. Dodala je kako je potrebno razmišljati o modelu za reguliranje profesionalnog statusa seoskih žena.

Zadivljena sam svestranošću i požrtvovnošću žena koje se natječu za titulu najuzornije hrvatske seoske žene večeras u Čakovcu. Za mene ste sve pobjednice!, rekla je Marijana Petir.

Zahvalila se svim seoskim ženama na njihovom trudu i radu koju ulažu u očuvanje i razvoj ruralnih područja.

Zastupnik Siniša Jenkač u ime je Odbora za poljoprivredu bio član stručnog žirija. Žiri nije imao nimalo lak zadatak između 17 kandidatkinja iz 13 županija odabrati pobjednicu.