Eno-gastro festival “Dani dalmatinskog pršuta i vina” održat će se u petak i subotu, 9. i 10. lipnja, u gradskom parku u Vrgorcu, najvećem proizvođaču pršuta u jugoistočnoj Europi, najavila je tamošnja Turistička zajednica.

Posjetitelji će prvog dana imati priliku kušati vina autohtonih sorti, dalmatinski pršut, te brojne druge tradicionalne delicije karakteristične za područje Dalmacije.

U Vrgorac stiže i ekipa renomiranih kulinarskih zvijezda i ambasadora međunarodne udruge ŠKMER (Udruga šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija), John Wulff, Stevo Karapandža, Željko Neven Bremec i Dušan Veršec, koji će u kulinarskom showu “Vrgorac na mediteranskom pijatu” prirediti vrhunske kreacije začinjene autohtonim vinama i najboljim pršutima.

Pored revijalnog natjecanja u rezanju pršuta za pršutare, svoje umijeće u rezanju moći će pokazati i posjetitelji fešte.

Drugi dan eno-gastro događanja posvećen je prezentaciji svjetskih pršuta, a ove će godine biti predstavljen talijanski Parma pršut o kojem će govoriti predstavnici organizacije Festival del Prosciutto di Parma.

Za kraj “Dana dalmatinskog pršuta i vina”, u subotu navečer, besplatan koncert održat će Severina.

-Raduje nas što i ove godine iz Vrgorca možemo uputiti pozivnicu na najveću feštu dalmatinskog pršuta i vina na ovom području. Potrudili smo se da i ovogodišnji program svojim sadržajem probudi sva osjetila naših posjetitelja i možemo jamčiti vrhunsku hranu, dobro piće, glazbu i toplu atmosferu, kakva se može doživjeti samo u šušuru vrgoračkog parka, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Vrgorca Željka Opačak.

Dodaje kako je interes za događaj velik, jer su stigli upiti i najavljeni su dolasci i iz dalekih destinacija poput Australije.

Drago nam je što je naša priča prepoznata, a mi ćemo se i dalje truditi da svi oni koji nas posjete sa sobom ponesu najbolja sjećanja, kaže Opačak.

Dani Dalmatinskog pršuta i vina održavaju se u organizaciji Turističke zajednice grada Vrgorca i Grada Vrgorca, uz potporu Mesne industrije Braća Pivac.

Prethodni članakKad i kako brati povrće?
Sljedeći članakBilje za stvaranje sjene na balkonu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.