Na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održava se 8.12. 2021. konferencija Digitalna poljoprivreda pod motom ˝Inspiriramo poljoprivredu.

Ministrica poljoprivrede mr. sc Marija Vučković otvorila je treće izdanje te istaknula:

Ministarstvo poljoprivrede sa svojim projektima već se nalazi u digitalnoj transformaciji koje će završiti do 2025. Najvažniji proces je prikupljanje podataka koje želimo da budu dostupni hrvatskoj poljoprivrednoj zajednici. Najveći izazov predstavlja transformacija poljoprivredne zajednice i rast mladih poljoprivrednika u sljedećem razdoblju.

Na konferenciji koja je bila podijeljena četiri tematska sklopa govorio je i državni tajnik Zdravko Tušek. Govorio je na temu Inovacije u poljoprivredi od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Konferenciju su obilježila i predavanja predstavnika iz Češke Republike, Slovenije, Italije i Austrija. Oni predstavljaju svoja pametna digitalna rješenja. Trebamo istaknuti kako je u svom uvodnom izlaganju predsjednik organizacijskog odbora rekao:

-Digitalna poljoprivreda u Hrvatskoj nalazi se pred velikim izazovima prije svega, reformi akademske zajednice i edukacije na ovom području. Biti će potrebna sinergija u stvaranju nove edukativne politike između znanja koje posjeduju oni koji se bave programiranjem, poljoprivrednika i znanstvenika da bi se izrodila pravi smjer za nove generacije mladih poljoprivrednika. Pametna sela koja će biti usko povezana s rješenjima umjetne inteligencije predstavljat će i učinkovitost i budućnost poljoprivrede. Poticaji održavaju hrvatsku poljoprivredu, daju joj mogućnosti, međutim njezin opstanak ovisi o razvoju.

Na panelu pod nazivom ˝Mladi poljoprivrednici i digitalna poljoprivreda – potrebe i izazovi˝ mladi će poljoprivrednici govoriti o potrebama i razvoju digitalne poljoprivrede. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i  pod organizacijom Agencije Apriori World i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uz potporu Centra za podršku studentima i karijerno savjetovanje kojeg vodi Aleksandra Gečević. Zbog epidemioloških mjera konferencija je u hibridnom obliku. Uživo ju prati 40-ak studenata Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali i Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. 237 sudionika prijavilo se za online praćenje konferencije.

Prethodni članakKineski zid
Sljedeći članakObavijest za otkupljivače mlijeka – donesen novi pravilnik
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.