Prvog dana Croagro sajma u kongresnoj dvorani Zagrebački Velesajam dodijeljene su nagrade za najbolje hrvatske pojoprivrednike. Nagrade su dodijeljene u 21 kategoriji.

U kategoriji farmi do 10 krava najbolji hrvatski poljoprivrednik je OPG Zdravko Kušec iz Kamenice u Zagrebačkoj županiji.

U kategoriji od 11 do 30 krava, najbolji hrvatski poljoprivrednik je Marijan Porkulabić iz Prilesja, kod Virja, a u trećoj kategoriji su bila srednje velika gospodarstva od 30 do 100 krava. Tu je najbolji poljoprivrednik Branko Horvatinčić iz Gusakovca kod Gornje Stubice.

Od 100 do 400 grla najbolja je farma Žitar iz Donjeg Miholjca. Na farmama s više od 400 krava, najbolji rezultat je ostvarila farma Salaš u Marijancima.

Kod uzgoja ovaca najbolja je Poljo Lika iz Ličkog Petrovog Sela. Kod koza je najbolja bila tvrtka Capra Domestica iz Perkovića.

Najbolji hrvatski poljoprivrednici u mesnom govedarstvu su dva proizvođača s identičnim brojem isporučenih grla, a dolaze iz Krapinsko-zagorske županije. To su Marijana Stručić iz Treme i Pero Dulikravić iz Velikog Poganca.

Najbolji proizvođač do tisuću utovljene junadi je Darko Remuš iz Svetog Petra Čvrsteca. Najveći proizvođač utovljene junadi je tvrtka Belje plus.

U svinjogojstvu u kategoriji malih tovljača, najbolji postotak mišićnog tkiva u trupu je imao uzgajivač Tomislav Smolje iz mjesta Sapci u Brodsko-posavakoj županiji. U kategoriji tovljenika do 5.000 komada, najbolji je bio Miljenko Letoje iz Pavlovca Ravenskog u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Najbolji u kategoriji s isporučenih više od 5.000 tovljenika je tvtka Belje plus, ali s malo boljim postotkom mišićnog tkiva je bila tvrtka Protein iz Bobote.

Najbolju pšenicu ove godine je proizveo OPG Mate Tomaševića iz Stružana, iz Brodsko-posavske županije.

Kod uljane repice, najbolji proizvođač je OPG Zlatka Jelošeka iz Beketinaca.

Najbolja mala vinarija je Ive Cibilića iz Potomja, za vrhunsko vino dingač, sorte plavac mali. U kategoriji srednjih vinarija, do 30 ha vinograda, najbolje je ocijenjena vrhunsko vino Zelenac Kutjevo, vinarije Krauthaker, koja je bila najbolja i kod vina s najvećom ocjenom u ovoj godini. Najbolje ocijenjeno vino u kategoriji velikih vinarija, iznad 30 ha, je vino traminac Iločkih podruma, koja je bila najbolja i kao vinarija s najviše vrhunskih vina na tržištu ove godine.

Prethodni članak100 milijuna kuna za projekte korištenja obnovljivih izvora energije u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji uz nova pojednostavljenja!
Sljedeći članakOdržana prva CROAGRO Akademija mladih poljoprivrednika “Lijepo je biti poljoprivrednik” na CROAGRO sajmu!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.