Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 2. kolovoza 2023. godine u Ministarstvu poljoprivrede dodijelila nove ugovore o sufinanciranju zaštitnih sredstava za sprječavanje šteta od divljači u 2022. i 2023. u vrijednosti 203 tisuće eura.

Posljednjih godina Ministarstvo poljoprivrede je putem Hrvatskog lovačkog saveza i putem ugovora s ovlaštenim osiguravateljima uložilo 14,4 milijuna eura za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač za područje cijele Republike Hrvatske. Ovo Ministarstvo kontinuirano podržava i stoji uz lovoovlaštenike i poljoprivrednike u svim izazovima s kojima se suoče. Nažalost, divljač je ponekad prijetnja dobrima, ponekada i cijeloj proizvodnji i njenoj ekonomskoj isplativosti, zbog čega smo pristupili različitim vrstama pomoći, uključujući otvaranje Natječaja u okviru kojeg danas uručujemo potporu vrijednu 203 tisuće eura, izjavila je ministrica Vučković, podsjetivši kako je Natječaj raspisan prošle godine, ali je alokacija udvostručena.

Naime, zbog izuzetno velikog interesa, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Odluku kojom je ukupan raspoloživ iznos udvostručen, odnosno povećan za 530 891 eura i na kraju iznosi više od milijun eura.

-Dodatna sredstva su osigurana kako bi se postigao cilj, a to je sprječavanje šteta od divljači na području Republike Hrvatske te kako bi se smanjili ekonomski gubici u poljoprivredi prouzročeni od divljači, kazala je ministrica Vučković.

Do sada su za 195 korisnika odobrena sredstva u iznosu od 568,3 tisuće eura.

Ministarstvo poljoprivrede sufinancira električne ograde, odnosno električne pastire s pripadajućom opremom za kompletno zaštitno sredstvo – od uređaja, izvora napajanja, žica ili sajla i uzemljenja, te žičane ograde kao pletivo ili mrežu.

Prijave i dalje pristižu, a isti je Natječaj otvoren do raspodjele predviđenih sredstava, a najkasnije do 15. listopada 2023. te pozivam sve zainteresirane da se prijave.

U ime svih korisnika obratio se Ivica Santo, vlasnik OPG-a „Ivica Santo“ zahvalivši ministrici Vučković i Ministarstvu poljoprivrede na poduzetim mjerama i na svim dobrim i vrijednim projektima za poljoprivrednike.