Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, zajedno s predstavnicima Zagrebačke županije sudjelovali su u petak 6. kolovoza 2021. godine na Ekološkim danima polja 2021. (BIO FELTAGE 2021.) koji su održani u austrijskom mjestu Seehofu, Donnerskirchenu.

Predsjednik Poljoprivredne komore Gradišće, zastupnik u Austrijskom parlamentu i bivši ministar Nikola Berlaković ugostio je hrvatske predstavnike. Tako je potvrdio dosadašnju suradnju koja je uspostavljena kroz različite projekte i aktivnosti u Copa-Cogeca organizaciji. Posebna suradnja u ekološkoj poljoprivredi ostvarena je kroz projekt „ZPP za nas“ . U okviru tog projekta prenosili su se dobri primjeri prakse ekoloških poljoprivrednika iz Gradišća.

Predstavnici HPK i ovaj put su mogli upoznati brojne ekološke poljoprivrednike i razmijeniti iskustva, kao i nove tehnologije koje se koriste. Zamjenik predsjednika Željko Mihelić, naglasio je  važnost ekološke poljoprivrede u budućnosti, te potrebu za novim znanjima koja će pomoći našim proizvođačima da budu konkurentni. Također, osvrnuo se i na cijene ekoloških proizvoda koje nisu konkurente u odnosu na potrošačku moć domaćeg stanovništva u Hrvatskoj.

Austrija je europski lider u ekološkoj proizvodnji. Čak 24 posto, odnosno 24.998 poljoprivrednika su eko proizvođači. Vrijednost prodaje takvih proizvoda u 2018. iznosila je 1,72 milijardi eura. Subvencija za ekološku poljoprivredu, ratarske kulture 2020. godine iznosila 230 eura po hektaru,. Za povrtlarske je iznosila 450, a za voćarstvo i vinogradarstvo 700 eura po hektaru.

Najveći dio eko poljoprivredne proizvodnje u zemlji odvija se u unutrašnjosti gdje prevladavaju ravnice. U Gradišću je najzastupljenije vinogradarstvo s 25 posto od ukupnih ekoloških površina, zatim ratarstvo s deset, dok je voćarstvo prisutno s 8-9 posto.  Obiteljska poljoprivredna gospodarstva dobro rade na međunarodnom tržištu, ali ne za količinu već za vrhunsku kvalitetu.

Regionalnost i obvezne oznake izvornosti važan su dio poljoprivredne politike. Također, direktor Poljoprivredne komore Gradišće posebno je naglasio važnu ulogu educirane savjetodavne službe u razvoju ekološke poljoprivrede. Jedan savjetnik brine se za prosječno 100 poljoprivrednika. U Gradišću, 26 savjetnika savjetuje isključivo o ekološkoj proizvodnji. Ukoliko usporedimo sa stanjem u RH, jedan savjetodavac brine za više od 500 poljoprivrednika.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore posebno ističu kako imaju odličnu suradnju sa Veleposlanstvom Austrije u Hrvatskoj. Sa njihovim stručnjacima redovito održavaju sastanke i susrete. Također, uvijek su na raspolaganju oko informacija koje su potrebne hrvatskim poljoprivrednicima i njihovom krovnom udruženju.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje