Turistička zajednica grada Kutine u suradnji s Centrom za istraživanje gljiva „Russula“, Gljivarskim društvom „Ivan Focht“ iz Kutine, Javnom ustanovom Parka prirode Lonjsko polje i Pučkim otvorenim učilištem Kutina, u subotu 24. rujna 2022., organizira VII. FungiFest – Festival gljiva.

Ovogodišnji FungiFest mijenja adresu održavanja s obzirom na pojavu bolesti bedrenice na zajedničkom pašnjaku Osekovo u PP Lonjsko polje i privremenog zatvaranja Posjetiteljskog centra Repušnica u kojem se dosad uspješno održavao Festival gljiva. Zato će se program događanja održati u parku ispred Pučkog otvorenog učilišta Kutina i klubu Arcus. Uključivati će izložbu drveća, gljiva i lišajeva koju će prirediti Centar za istraživanje gljiva “Russula” i GD “Ivan Focht” Kutina. Zatim i stručna predavanja, kreativne radionice, razgledavanje interaktivne izložbe Diverterra. Zatim glazbeni nastup KUD-a Moslavina i ugostiteljsku ponudu s jelima od gljiva. Manifestacija će započeti glazbenim nastupom KUD-a Moslavina s dječjim folklornim ansamblom uz dječje igre, pjesme i plesove Međimurja i pripremni folklorni ansambl sa pjesmama i plesovima Moslavine s “Na Ilovoj tijoj vodi…”

Izložba drveća, gljiva i lišajeva će biti će biti postavljena na otvorenom, ispred Pučkog otvorenog učilišta. U natkrivenom dijelu će biti otvorena i besplatna za sve posjetitelje. Predavanja „Usporedba najčešćih jestivih i otrovnih gljiva Moslavine“ te „Skrivene veze između drveća, gljiva i lišajeva“ će se održati u klubu Arcus uz stručne predavače. U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta bit će održane dvije kreativne radionice „Gljivarski agamograf“ i „Gljive od kartona“. Djeca će moći uživati u vožnji tradicionalnim starinskim vrtuljkom iz Povijesne udruge Bršljanica.

U parku ispred Pučkog otvorenog učilišta Kutina moći će se vidjeti multimedijalna edukativna izložba Diverterra. Namijenjena je djeci predškolskog i školskog uzrasta. Izložba djecu educira o zaštiti okoliša, klimatskim promjenama, zaštiti prirode i bioraznolikosti. Zanimljivo je da teme izložbe narativno predstavljaju animirani likovi sedam životinja (avatara). To su jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela. Zbog unutarnjeg prostora održavanja izložbe, broj posjetitelja će biti ograničen, te će se organizirati u četiri različita termina.

Cjelokupni program će biti dostupan u subotu, 24. rujna u vremenu od 9:00 – 17:00 sati. Posjetitelji će u svakom trenutku moći uživati u izložbi gljiva, multimedijalnoj edukativnoj izložbi Diverterra i programu za djecu.

Dodatne informacije:  www.turizam-kutina.hr ili facebook stranici Turističke zajednice grada Kutine

Prethodni članak13. Vinfest u Benkovcu
Sljedeći članakGrozdov moljac – najvažniji štetnik vinove loze
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.