Pepeljasti grozdov moljac (Lobesia botrana) i žuti grozdov moljac (Eupoecilia ambiguella) štetnici su vinove loze koji oštećuju grozd loze prije cvatnje, pa sve do berbe.

Pepeljasti moljac je značajniji štetnik i zahtijeva toplo vrijeme i srednju vlažnost zraka, dok žuti voli hladnije i vlažnije vrijeme. Kad temperatura bude iznad 10°C kroz desetak dana pojave se leptiri. To se događa polovicom travnja (Dalmacija) i u svibnju. Kroz  7  –  10 dana razvijaju se gusjenice, oštećuju cvijet loze i zapredaju ga. Gusjenice se kukulje i druga generacija leptira javlja se početkom lipnja (Dalmacija) i u srpnju. Gusjenice druge generacije ulaze u bobice i izgrizaju ih. Njihov razvoj traje do 24 dana, kukulje se kao i prva generacija. Žutog grozdovog moljca ide na prezimljenje, dok pepeljasti ima još jednu generaciju. Leptiri treće generacije javljaju se krajem srpnja i u kolovozu (Dalmacija), a u ostalim krajevima polovicom kolovoza i u rujnu.

Da bi se zaštitili od napada, potrebno je tijekom podizanja vinograda paziti na smjer redova i gustoću nasada jer prevelika vlažnost pogoduje moljcu. Potrebno je pregledavati vinovu lozu na prisutnost štetnika. Pragom odluke za suzbijanje prve generacije smatra se 15–30 gusjenica na 100 grozdova. Ova generacija nije toliko štetna jer dio jaja odlažu na korove. Pojava druge i treće generacije teže se zapaža, a kako posljednja generacija pridonosi širenju sive plijesni, prag odluke je 5–10 gusjenica na 100 grozdova. Gusjenice ovih generacija treba suzbijati na samom početku napada. Zato se u vrijeme leta postavljaju feromoni kojima se prati dinamika ulova i tako se signalizira optimalni rok suzbijanja. Taj je rok obično 4–8 dana nakon najvećeg ulova leptira.

Danas se za suzbijanje grozdovih moljaca koristi i metoda konfuzije. U vinograd veličine jednog hektara postavi se 240–400 spremnika s feromonima. Tako veliki broj zbunjuje mužjake koji ne pronalaze ženke, ne mogu ih oploditi i broj gusjenica opada. Kod izbora insekticida ponajprije treba obratiti pažnju da što manje utječe na prirodne neprijatelje. U tome je najbolji insekticid na osnovi B.t. u koji se dodaje još 0,5 % šećera za suzbijanje prve generacije. Kod izbora insekticida za suzbijanje zadnjih generacija treba paziti na karencu.