Rekordan broj uzoraka i nikad bolja vina, rekao je Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Zadarske županije. Zadovoljstvo nisu krili ni ostali sudionici 13. izdanja Vinfesta u Benkovcu. Vinfest je sve prestižnija manifestacija na koju je ove godine pristiglo više od 100 uzoraka vina s područja zadarske regije. Od njih su čak 63 osvojila zlato, 28 srebro, 6 broncu…

Rezultati svjedoče da je ovo područje izuzetnog “terroira”. Većina vina u grupi zlatnih i srebrnih odličja uz čista, zrela, bogata, prvenstveno crna vina, ističe predsjednica Ocjenjivačke komisije dr. sc. Ivana Alpeza.

Vina za gušt i užitak

Vina u postupku proizvodnje ove godine, osobito u kategoriji crnih vina, pokazala su ozbiljnost proizvođača. Oni su poduzeli sve kako bi proizveli kvalitetno vino. No, činjenica da je ove godine bilo puno vina iz proizvodnje. I to također crnih i ne samo iz prethodne berbe nego i onih od dvije godine koja već dozrijevaju, govori dovoljno o tome da vinari znaju što znači proizvesti ozbiljno, zrelo, sljubljeno, i vino koje će kad se otvori biti za gušt i užitak, ističe predsjednica Ocjenjivačke komisije dr. sc. Ivana Alpeza

Dva Velika zlata

Najviše razloga za zadovoljstvo imaju Stjepan Vučemilović i Trifun Poljak iz zadarskog predjela Diklo. Oni su dobitnici Velikih zlata. Vučemilovićevo desertno vino, zapravo prošek od Maraštine i Malvasije dubrovačke, berba 2020. osvojilo je najviše bodova – 91. Time je ponijelo titulu sveukupnog pobjednika manifestacije kojemu je pripala i odličje Velika zlatna čevulja.

Dobiti ovakvu nagradu je veliko priznanje, veselje i san svakog vinara. Mladim vinarima poručio bih da budu strpljivi te da puno rade u vinogradu i u podrumu bez očekivanja naglih rezultata. Ne treba niti kemija niti dodataka, ovo se može napraviti samo izvornim proizvodom, izjavio je Vučemilović. Ovaj višestruko nagrađivani vinar s više od stotinu medalja i nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima ujedno je i veliki borac za zaštititu imena Prošeka koji su nam osporili Talijani pri ulasku u Europsku uniju. Da se postupak priznavanja, koji je u tijeku, ne bi kompromitirao, Vučemilović je i ovo vino nazvao desertnim iako je ono po svemu zapravo – Prošek.

Trifunovo vino trostruki šampion

Bod manje od Vučemilovićevog prošeka na Vinfestu u Benkovcu osvojio je Cuvee Trifun, berba 2015, vinarije Poljak vlasnika Trifuna Poljaka.

Biti šampion u konkurenciji najboljih proizvođača crnih vina san je koji doživiš jednom i nikad više. Ja sam ga evo doživio već treći put, ponosno je izjavio vlasnik vina koje je već treći put apsolutni šampion crnih vina na tržištu. Vino je dobiveno od grožđa iz ekološkog vinograda u Podgrađu kod Benkovca.

Kasna berba, idealan omjer sladora i kiselina…sorte Cabernet sauvignon, Merlot i Syrah.  Na svakom trsu kilogram i manje. Berba selektivna kad je koja sorta bila u najboljoj fazi zriobe, kaže Poljak. Ističe da on u postupku proizvodnje ne miješa grožđe nego sljubljuje vina od različiti sorti. To je doprinijelo kvaliteti i ovog trostrukog šampiona.

Titula šampiona bijelih vina na tržištu s osvojenih 89 bodova pripala je Vinariji Jokić i Lišana Tinjskih. Isti broj bodova osvojilo je i crno vino u  postupku proizvodnje vinarije Degarra, suvlasnika Dane Šulentića i Mate Pestića iz Zadra . S 85 bodova šampion bijelih vina u postupku proizvodnje je Maraština OPG Škaulj.

S ciljem promicanja autohtonih sorti i ovaj put su posebno nagrađene Maraština i Plavina. Najbolja Maraština s 89 bodova je već spomenute Vinarije Jokić. Najbolja Plavina (85 bodova) Vinarije Ker-vin, vlasnika Tomislava Glavića iz Nadina.

Ništa bez navodnjavanja

Dan prije 13. izdanja Vinfesta u Kraljevskim vinogradima u Petrčanima i službeno je obilježen početak ovogodišnje berbe grožđa na području Zadarske županije.

Zbog nezapamćene suše i žege ovo je jedna od najzahtjevnijih vinogradarskih i vinarskih godina. Temperature na lozi penjale su se danju i do 45, a u zoni lista i do 55 Celzija s noćima bez vlage i rose. To je dovelo do stradanja posebno mladih nasada koji nisu pustili duboko korjenje, ali i do šteta i manjeg uroda kod svih ostalih nasada, koji nisu navodnjavani, rekao je Tomislav Glavić.

Ove klimatske promjene neće stati i zato moramo biti svjesni neophodnosti navodnjavanja. Nema nam vina bez navodnjavanja , poručuje predsjednik Udruge vinogradara i vinara Zadarske županije.