Ovogodišnji festival bakine kuhinje „Kaj su jeli naši stari“ nadmašio je sva očekivanja. Organizirali su ga Grad Vrbovec i Turistička zajednica grada. Priredba je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Zorana Milanovića krajem kolovoza. Njegov izaslanik bio je Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

-Naša manifestacija je posebna i razlikuje se od ostalih po tome kaj čuvamo tradiciju starih jela i po našim vrijednim udrugama žena. One nose ovu priredbu, izjavio je Denis Kralj, gradonačelnik Vrbovca. Dodao je da se svake godine napravi mali iskorak kako bi hranu stavili u fokus.

Ukusna i zdrava starinska jela

„Kaj su jeli naši stari“ najznačajniji je turistički proizvod Vrbovca koji je održan po 41. puta. Na ovoj priredbi 13. udruga žena su pripremale jela od tikvanja. Ocjenjivao ih je prosudbeni sud na čelu sa chefom Tomislavom Špičekom. Žene su pripremile čušpajz od tikvanje i bučnicu. Pobjednice su: u čušpajzu od tikvanja na 1. mjestu Udruga žena Pirakovec, 2. mjesto osvojila je Udruga žena Tučenik. Na 3. mjestu Sindikat umirovljenika Vrbovec. Nagradu za najbolju bučnicu te najbolji čušpajz dobila je Udruga žena Gaj.

Bučnicu je spekla Milica Cvetek, a Jelka Tretinjak i ja pripremile smo čušpajz od tikvanja. Ta su jela često na menijima naših obitelji. To su ukusna i zdrava starinska jela, rekla je tom prilikom, Štefica Brleković, predsjednica Udruge žena Gaj.

Sve žene koje su sudjelovale u ovoj priredbi su pobjednice. Mi imamo želju i volju i volim raditi svoj posel, nadodala je još Štefica. Udruga žena Gaj, Gradska udruga umirovljenika Vrbovec i Udruga žena Brčevec bile su sudionicima svih dosadašnjih priredbi “Kaj su jeli naši stari”.

Udruga žena Gaj, Gradska udruga umirovljenika Vrbovec i Udruga žena Brčevec bile su sudionicima svih dosadašnjih priredbi ,,Kaj su jeli naši stariʺ. Udruge žena prodavale su jela nazvana po znamenitim ličnostima iz bogate povijesti Vrbovca: od župana Junka do Josipa Pankretića. Posjetitelji su tako prvoga dana priredbe mogli jesti Zagorkinu kašu, Štrucu Katarine Zrinske, (vege). Kutenove krpice, Junkovog piceka, Eleonorin grah, Markizove široke rezance.

Drugog dana žene su prodavale po popularnim cijenama Vukotinoviću štrucu, (vege) Vrbovečke povrtne ćufte, Pavunićev paprikaš, Predovićevo carsko i Đurine fileki. Trećeg dana priredbe nudili su se: Štefine tikvanje, Zelje grofa Petra (vege), Miljenkovi zdravi faširanci, Gulaš Zrinski, Patačićev grah i Pankretićeva kotlovina. Udruge žena, po tri na jednom punktu, prodavale su hranu po popularnim cijena.

Ove godine hranu je pripremalo 13 udruga žena: UŽ Baničevec, Brčevec i Celine, a kuhao je Kralj catering iz Brčevca. Za UŽ Gaj, Cerje i GUU kuhalo prenoćište Marina. Za SUH i Peskovec kuhao je Restoran Marija. Za Udrugu žena Lonjica i Novo Selo kuhao je Restoran Dioniz iz Dugog Sela. Za Udrugu žena Pirakovec, Tučenik i Gradečki Pavlovec kuhao je restoran Galerija te Restoran Špica, izjavila je Jasna Benedik, direktorica Turističke zajednice grada Vrbovca.