Energetski izazovi s kojima se susreću Europska unija i Hrvatska zahtijevaju promjene ne samo u proizvodnji energije već i u njenom korištenju. Procjenjuje se da je broj zgrada u Europskoj uniji oko 191 milijun, a zgrade, kao pojedinačni sektor, troše najviše energije i proizvode najviše CO2. Jedan od načina za optimiziranje  upotrebe energije je početi te milijune zgrada pretvarati u proizvođače energije. Hrvatska elektroprivreda želi biti sudionik  u naporima Europske unije za očuvanje klimatskog sustava, energetske neovisnosti i konkurentnosti EU gospodarstva. HEP, kao i sve velike energetske kompanije, širi svoju ponudu te uz opskrbu energentima, tržištu nudi sve kompleksnije i modernije energetske usluge.

Među njima je i Program pogodnosti za kupce HEP grupe (http://www.hep.hr/esco/energetske-usluge-1831/program-pogodnosti/3044) po principu one-stop-shop, koji objedinjuje opskrbu električnom energijom i više energetskih usluga na jednom mjestu. Druge usluge mogu uključivati investicije  u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije po ESCO modelu, te više vrsta konzultantskih i edukacijskih usluga u području energetske učinkovitosti i gospodarenja energijom.

HEP grupa poslovnim korisnicima nudi i već je izgradila nekoliko sunčanih elektrana po principu „ključ u ruke” pod vrlo povoljnim uvjetima kroz program HEP EE solar plus. Program se raditi po ESCO modelu (http://www.hep.hr/esco/esco-projekti-1830/esco-koncept/1395)  , što znači da za kupac HEP grupe nema ni tehničkog ni financijskog rizika, te se investicija isplaćuje iz ušteda. Za svakog kupca radi se projekt po mjeri, tj. prilagođen svakom pojedinom potrošaču.

HEP svojim kupcima nudi integrirane sunčeve elektrane u kombinaciji s mjerama energetske učinkovitosti. HEP ESCO, tvrtka unutar HEP grupe, pomaže kupcima HEP-a da prepoznaju i ostvare uštede, uvođenjem sustavnog gospodarenja energijom te pružanjem usluga edukacije krajnjeg korisnika u području energetike. Suvremena mjera energetske učinkovitosti je pametno upravljanje energijom u zgradama. Zgrade treba početi mijenjati iz pasivnog potrošača energije u aktivnog sudionika, koji prikuplja podatke i kreira informacije koje služe za upravljanje potrošnjom. Implementacijom sustava pametne koordinacije trošila na razini zgrade, može se utjecati na smanjenje potrošnje. Pametne zgrade, osim upravljanja uvjetima u interijeru, imaju sposobnost komunikacije s okolinom i prilagođavanja vlastite potrošnje mrežnim uvjetima. Priključivanjem obnovljivih izvora zgrada postaje aktivni element mreže, što dodatno sliku elektroenergetskog sustava.

 class=

Jedna od energetska usluga iz područja gospodarenja energijom koja se nudi kupcima HEP-a je i ‘Uspostava daljinskog očitanja energenata i vode i uvođenje sustava za gospodarenje energijom ESCO Monitor®’ (http://www.hep.hr/esco/sustavno-gospodarenje-energijom/esco-monitor-racunalno-poslovni-sustav-za-gospodarenje-energijom/1531) . Korištenje ESCO Monitor®-a omogućuje sustavno praćenje dinamike potrošnje energenata i vode, odnosno omogućava korisniku uvid u potrošnju, analizu i planiranje potrošnje, pravovremeno reagiranje na uočene nepravilnosti (npr. prevelika potrošnja), ostvarivanje ušteda uz minimalne investicijske zahvate te optimizaciju potrošnje energenata i vode.

Građani u velikoj mjeri osjećaju utjecaj digitalizacije na svakodnevni život, u načinu na koji komuniciraju, rade, zabavljaju se i slično. Uskoro će se taj trend u velikoj mjeri početi osjećati i na načinu na koji trošimo energiju, posebno kad je u pitanju praćenje i upravljanje vlastitom potrošnjom. Pametna brojila u svim područjima života u budućnosti će postati standard, kao što su to sada pametni telefoni. Svi ćemo moći u realnom vremenu imati informaciju o našoj potrošnji i moći ćemo upravljati njome.

Energetska slika EU brzo se mijenja i to na više razina i više načina. Ta promjena uključuje dionike i na strani proizvodnje, prijenosa i distribucije, te na strani krajnjih potrošača, i regulatornih i javnih tijela. Svi dionici sve se više uključuju u ovu tranziciju, a HEP želi biti predvodnik ovog procesa u Hrvatskoj.

 class=
Prethodni članakProglašeni šampioni 1. Međunarodnog ocjenjivanja rakija i likera u Zagrebu!
Sljedeći članakŠto izbjegavati kod gnojidbe kiselog tla i kako povisiti pH?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.