Hrvatska poljoprivredna komora i Vijeća izvoznika i investitora pri Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine sklopili su u četvrtak, 11.ožujka 2021. u Zagrebu, Sporazum o suradnji kako bi se ojačali poslovni odnosi i promovirala ekonomska suradnja u dvije države.

Sporazum o suradnji potpisali su predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović i Veleposlanik Ukrajine Nj. E. dr.sc. Vasilj Kirilić.

Kako je istaknutu na potpisivanju cilj je Sporazuma širenja svih informacija koje bi mogle biti relevantne za unapređenje bilateralne trgovine i poslovanja, te pružanja potpore jedni drugima u trgovinskim, investicijskim i poslovnim događanjima, uključujući sajmove, misije i konferencije.

 Isto tako Sporazum predviđa i pružanja informativne podrške i savjeta članovima Vijeća i Komore koji posjećuju dotične države, promicanje razmjene programa obuke, kao i promoviranja strateškog poslovnog zajedništva između poslovnih krugova, poticanje posjeta, sastanaka i druge interakcije između pojedinaca i tvrtki dviju zemalja.

Vanjskotrgovinsku razmjenu poljoprivredno prehrambenih proizvoda s Ukrajinom karakterizira deficit, ali i kontinuirani porast izvoza i uvoza zadnjih pet godina što je dobar pokazatelj  sve jačih gospodarskih odnosa. Prostora za proširenje suradnje i trgovine ima, a to se najbolje vidjelo  prije mjesec dana kada su prve pošiljke međimurskog i varaždinskog krumpira našle put do polica ukrajinskih trgovina, a nešto ranije i dalmatinski pršut i paški sir, izjavio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović na potpisivanju sporazuma. 

-Postoje ogromni prostor buduće suradnje, pri čemu je važno podržati dijalog i suradnju regija Ukrajine i Hrvatske, te ministarstava, poljoprivrednih komora. Ukrajina nastoji biti aktivna u ovoj regiji te potiče suradnju kada je riječ međusobnom u uvozu i izvozu, ali i prilikama za zajednički izvoz na treća tržišta. Potičemo i strana ulaganja u Ukrajinu pa i ovim putem pozivamo hrvatske ulagače da nam se jave i investiraju na naše tržište, kazao je Veleposlanik Ukrajine Nj. E. dr.sc. Vasilj Kirilić.

Hrvatska poljoprivredna komora organizirala je tijekom veljače on line sastanak s Veleposlanstvom Ukrajine na temu: Poljoprivredna suradnja između Ukrajine i Hrvatske – mogućnosti i inovacije.Na toj konferenciji istaknuto jekako vanjskotrgovinsku razmjenu poljoprivredno prehrambenih proizvoda s Ukrajinom karakterizira deficit, ali i kontinuirani porast izvoza i uvoza zadnjih pet godina što je dobar pokazatelj  sve jačih gospodarskih odnosa. Tada je istaknuto kako prostora za proširenje suradnje i trgovine ima. Sudionici sastanka složili su kako ima interesa i za zajedničke istraživačke projekte koji bi bili prihvatljivi za financiranje u okviru EU programa Obzor kao i prijenosa znanja te iskustava inovacija u sektoru poljoprivrede, posebice dobrih primjera prakse u digitalizaciji i obnovljivim izvorima energije.

Robna razmjena Hrvatske i Ukrajine

Tijekom 11 mjeseci 2020. godine Hrvatska je u Ukrajinu izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 4,42 milijuna eura, a uvoz iz Ukrajine iznosio je 4,41 milijuna eura. U odnosu na isto razdoblje 2019. godine izvoz je povećan za 45%, a uvoz iz Ukrajine je smanjen za 2%. Ukrajina je na 37. mjestu po izvozu, a 36. po uvozu.

U izvozu su najzastupljeniji proizvodi na bazi žitarica; dječja hrana, mješavine i tijesta od brašna, prekrupe, krupice, škrobnog ili sladnog ekstrakta (24,8%), prerađevine od mesa i riba (20,1%), duhan i prerađeni nadomjesci duhana (18,3%), kukuruz za sjetvi (14%) te proizvode za hranu razne visokog stupnja prerade; preparati za umake i pripremljeni umaci, juhe, uključujući i mesne i pripravke za njih i dr. – 13,2%. Uvozimo najviše orahe (40,5% ukupnog uvoza), kvasac (8,4%), otpatke od šećerne repe  (6,6%), žitarice u zrnu drugačije obrađene (4,7%) te tjesteninu (7,6%).