Hrvatska poljoprivredna komora i Vijeća izvoznika i investitora pri Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine sklopili su u četvrtak, 11.ožujka 2021. u Zagrebu, Sporazum o suradnji kako bi se ojačali poslovni odnosi i promovirala ekonomska suradnja u dvije države.

Sporazum o suradnji potpisali su predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović i Veleposlanik Ukrajine Nj. E. dr.sc. Vasilj Kirilić.

Kako je istaknutu na potpisivanju cilj je Sporazuma širenja svih informacija koje bi mogle biti relevantne za unapređenje bilateralne trgovine i poslovanja, te pružanja potpore jedni drugima u trgovinskim, investicijskim i poslovnim događanjima, uključujući sajmove, misije i konferencije.

 Isto tako Sporazum predviđa i pružanja informativne podrške i savjeta članovima Vijeća i Komore koji posjećuju dotične države, promicanje razmjene programa obuke, kao i promoviranja strateškog poslovnog zajedništva između poslovnih krugova, poticanje posjeta, sastanaka i druge interakcije između pojedinaca i tvrtki dviju zemalja.

Vanjskotrgovinsku razmjenu poljoprivredno prehrambenih proizvoda s Ukrajinom karakterizira deficit, ali i kontinuirani porast izvoza i uvoza zadnjih pet godina što je dobar pokazatelj  sve jačih gospodarskih odnosa. Prostora za proširenje suradnje i trgovine ima, a to se najbolje vidjelo  prije mjesec dana kada su prve pošiljke međimurskog i varaždinskog krumpira našle put do polica ukrajinskih trgovina, a nešto ranije i dalmatinski pršut i paški sir, izjavio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović na potpisivanju sporazuma. 

-Postoje ogromni prostor buduće suradnje, pri čemu je važno podržati dijalog i suradnju regija Ukrajine i Hrvatske, te ministarstava, poljoprivrednih komora. Ukrajina nastoji biti aktivna u ovoj regiji te potiče suradnju kada je riječ međusobnom u uvozu i izvozu, ali i prilikama za zajednički izvoz na treća tržišta. Potičemo i strana ulaganja u Ukrajinu pa i ovim putem pozivamo hrvatske ulagače da nam se jave i investiraju na naše tržište, kazao je Veleposlanik Ukrajine Nj. E. dr.sc. Vasilj Kirilić.

Hrvatska poljoprivredna komora organizirala je tijekom veljače on line sastanak s Veleposlanstvom Ukrajine na temu: Poljoprivredna suradnja između Ukrajine i Hrvatske – mogućnosti i inovacije.Na toj konferenciji istaknuto jekako vanjskotrgovinsku razmjenu poljoprivredno prehrambenih proizvoda s Ukrajinom karakterizira deficit, ali i kontinuirani porast izvoza i uvoza zadnjih pet godina što je dobar pokazatelj  sve jačih gospodarskih odnosa. Tada je istaknuto kako prostora za proširenje suradnje i trgovine ima. Sudionici sastanka složili su kako ima interesa i za zajedničke istraživačke projekte koji bi bili prihvatljivi za financiranje u okviru EU programa Obzor kao i prijenosa znanja te iskustava inovacija u sektoru poljoprivrede, posebice dobrih primjera prakse u digitalizaciji i obnovljivim izvorima energije.

Robna razmjena Hrvatske i Ukrajine

Tijekom 11 mjeseci 2020. godine Hrvatska je u Ukrajinu izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 4,42 milijuna eura, a uvoz iz Ukrajine iznosio je 4,41 milijuna eura. U odnosu na isto razdoblje 2019. godine izvoz je povećan za 45%, a uvoz iz Ukrajine je smanjen za 2%. Ukrajina je na 37. mjestu po izvozu, a 36. po uvozu.

U izvozu su najzastupljeniji proizvodi na bazi žitarica; dječja hrana, mješavine i tijesta od brašna, prekrupe, krupice, škrobnog ili sladnog ekstrakta (24,8%), prerađevine od mesa i riba (20,1%), duhan i prerađeni nadomjesci duhana (18,3%), kukuruz za sjetvi (14%) te proizvode za hranu razne visokog stupnja prerade; preparati za umake i pripremljeni umaci, juhe, uključujući i mesne i pripravke za njih i dr. – 13,2%. Uvozimo najviše orahe (40,5% ukupnog uvoza), kvasac (8,4%), otpatke od šećerne repe  (6,6%), žitarice u zrnu drugačije obrađene (4,7%) te tjesteninu (7,6%).

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje