Hrvatska poljoprivredna komora uputila je dopis hrvatskim zastupnicima u EU parlamentu u kojima ih traži da podrže hrvatske proizvođače u predstojećem trijalogu oko obnove trgovinskih mjera EU s Ukrajinom.

Želimo Vas obavijestiti o stajalištu Hrvatske poljoprivredne komore, koja zastupa interese 75.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Molimo vas da podržite naše proizvođače u nadolazećem trijalogu o obnovi autonomnih trgovinskih mjera EU-a s Ukrajinom. Zaprimili smo informaciju da će se sastanak održati u ponedjeljak, 8. travnja. Naša molba je da podržite poziciju Europskog parlamenta koja predlaže za referentno razdoblje cijelu 2021., 2022. i 2023., uz dodavanje pšenice kao osjetljivog proizvoda (uz već prihvaćene ječma, zobi, prekrupe, kukuruza i meda) u automatski zaštitni sustav, izjavio je danas predsjednik HPK g. Mladen Jakopović.

Iz HPK ističu kako se obično za referentno razdoblje uzimaju minimalno tri godine.

S obzirom da je veliki uvoz pšenice iz Ukrajine na EU tržište izazvao ogromne poremećaje domaćim proizvođačima pšenice, kao što su nedavni prosvjedi pokazali, smatramo da ista nikako ne smije biti izostavljena iz zaštitnog sustava, priopćeno je iz HPK.

 -Molimo Vas da poduzmete sve potrebne korake kako biste obranili interese naših proizvođača i interese Republike Hrvatske, poruka je HPK hrvatskim zastupnicima u EU parlamentu.