U Malom Lošinju održava se jubilarna, dvadeseta po redu međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija Lošinjski dani bioetike. Na njima sudjeluje predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir.

Širi, društveni i politički značaj Lošinjskih dana bioetike naglašen je okruglim stolom: Hrvatska i GMO: od creskog Apela do saborske Deklaracije. Okrugli stol se održao u ponedjeljak, 16. svibnja 2022. Organiziran je u povodu donošenja Deklaracije o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a u Hrvatskom saboru na inicijativu Odbora za poljoprivredu i njegove predsjednice Marijane Petir.

Na okruglom stolu su sudjelovali Marijana Petir (zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu); Ante Čović (profesor na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i voditelj Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku); Ivica Kelam (profesor na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti te Kineziološkom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku te voditelj sveučilišnog Centra za integrativnu bioetiku); Valerije Vrček (profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu).

Marijana Petir je podsjetila da su sve županije u Hrvatskoj donijele odluke da svoja područja proglašavaju slobodnim od GMO-a. Time je zabranjeno ispuštanje živih GMO-a u okoliš na teritoriju cijele Hrvatske, pa i u pokusne svrhe.

Na EU razini izmijenjena je Direktiva 2001/18/EZ u pogledu mogućnosti država članica da ograniče ili zabrane uzgoj GMO-a na svojem državnom području.. Time je državama članicama dana mogućnost zabrane uzgoja pojedinačnih ili skupina GMO-a na dijelu ili čitavom svom teritoriju.

 -Hrvatski sabor je na prijedlog Odbora za poljoprivredu usvojio Deklaraciju o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a. Također, pozvao je međunarodne partnere iz te regije da se priključe ovoj Inicijativi. Deklaracija i aktivnosti koje će slijediti pomoći će u promoviranju i brendiranjuHrvatske kao zemlje domaće i kvalitetne hrane; zemlje usmjerene prema ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji i uzgoju proizvoda bez GMO-a, rekla je Petir.

Smatra da nije dovoljno štititi samo svoj teritorij od GMO-a ako se i države u našem okruženju neće ponašati na isti način. Dodala je kako se nada da će ova Inicijativa biti prihvaćena i podržana na području nama susjednih zemalja; radi očuvanja bioraznolikosti te okolišno osjetljivog i ekološkog uzgoja poljoprivrednih proizvoda svojstvenog nasljeđu ovog područja srednje Europe.

Pozvali smo nadležna ministarstva na uspostavu jasnih kriterija označavanja vezanih uz „GMO free“ proizvode; to bi pozitivno utjecalo i na položaj ovih proizvoda na tržištu i jačala bi se njihova konkurentnost, rekla je Petir.

Naglasila kako je Ministarstvo poljoprivrede pozitivno reagiralo na tu inicijativu. Tako je pokrenulo izradu Zakona o označavanju hrane proizvedene bez genetski modificiranih organizama. Ona smatra da je takav pristup značajan za zaštitu potrošača, očuvanje okoliša i domaću proizvodnju hrane.

Ante Čović je rekao kako je problematika GMO-a u poljoprivredi i proizvodnji hrane od samog početka bila u fokusu ove manifestacije.

Ivica Kelam je upozorio da Europska komisija planira izraditi novi zakonodavni okvir; u njemu bi se dopustila sjetva poljoprivrednih kultura nastalih novim tehnikama uređivanja genoma; tako na razini Europske unije predstoji novo razdoblje borbe za očuvanje europskih polja od genetički modificiranih usjeva.

Republika Hrvatska se jasno odredila protiv sjetve genetički modificiranih usjeva. Deklaracija o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a predstavlja veliki poticaj za očuvanje hrvatskih polja od GMO-a, istaknuo je Kelam.

Valerije Vrček govorio je o GMO-u u vrijeme pandemije koronavirusa. Istaknuo je da je Bayerovim preuzimanjem Monsanta i s pojavom koronavirusa, utihnula medijska prezentacija GMO-a i usporene su razvojne aktivnosti u agrokemijskoj industriji.

-Ulaskom u vrijeme pandemije GMO je izgubio prioritetni profil. Tako se ispod radara javnosti provuklo nekoliko važnih događaja, koji zaslužuju pažljiviji pristup. Sve to ukazuje na opasnosti koje unatoč usvojenoj Deklaraciji i dalje prijete iz sektora kojem je jako stalo da GMO ipak ne bude zabranjen. Stoga treba biti na oprezu, rekao je Vrček.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje