Na 5. Salonu pjenušavih vina u Zagrebu krajem travnja nastupilo je 27 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Na izlagačkim mjestima mnogi su vinari imali više od dvije etikete. Tako je broj butelja na kušanju bio oko 100 – prava poslastica za ljubitelje mjehurića. Uz standardno kušanje, posjetitelji su mogli nazočiti dvjema radionicama koje su pokazale koliko je obrazovanje vinske publike važno i treba biti dostupno svima koji se vinom bave.

Prvu radionicu ,,Pjenušavi susret u čašiʺ moderirale su organizatorice, dr. Nina Levičnik, osnivačica mreže Salon of Sparkling Wines i prof. Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb. Uz najbolje ocijenjene pjenušce, Istenič, Kota, Degrassi, Albina, Protner i Kozinc, sudionici radionice prepoznavali su šampanjske note, ali i nove utjecaje terroira što se posebno ogledalo u slovenskim pjenušavim vinima u kojima je jedna od korištenih sorti bila i ,,žametna črninaʺ, nekad korištena u popularnom ,,cvičekuʺ.

Zagorski i istarski mjehurići

Na drugoj radionici ,,Zagorski i istarski mjehurićiʺ, po dva pjenušca su predstavili vinari Tihomir Kota iz Hrvatskog Zagorja i Moreno Degrassi iz Istre. Salon pjenušavih vina Zagreb pokazao je raznolikost sortimenta i područja u kojima se pjenušava vina proizvode. Salon su posjetili oni koji vole mjehuriće i žele više naučiti o pjenušcima.

Najavljeni pjenušavi doručci

Najavljeni su i pjenušavi doručci u vinogradu koji se organiziraju  u suradnji s lokalnim i županijskim turističkim zajednicama: 14.05.2022. – Pjenušavi doručak Međimurje, u vinariji Štampar, Mađerkin Breg, uz podršku TZ Međimurske županije; 21.05.2022. – Pjenušavi doručak Zagorje, u vinariji Kota, uz podršku grada Zlatara i TZ Krapinsko-zagorske županije; 12.06.2022.- Pjenušavi doručak Plešivica, u vinariji Braje, uz podršku TZ i grada Jastrebarsko te TZ Zagrebačke županije; 02.7.2022. – Pjenušavi doručak Srijem, u vinariji Papak, uz podršku TZ Vukovarsko-srijemske županije; 10.7.2022. – Pjenušavi doručak Erdut, u vinariji Siber, uz podršku TZ Osječko- baranjske županije.