Na 5. Salonu pjenušavih vina u Zagrebu krajem travnja nastupilo je 27 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Na izlagačkim mjestima mnogi su vinari imali više od dvije etikete. Tako je broj butelja na kušanju bio oko 100 – prava poslastica za ljubitelje mjehurića. Uz standardno kušanje, posjetitelji su mogli nazočiti dvjema radionicama koje su pokazale koliko je obrazovanje vinske publike važno i treba biti dostupno svima koji se vinom bave.

Prvu radionicu ,,Pjenušavi susret u čašiʺ moderirale su organizatorice, dr. Nina Levičnik, osnivačica mreže Salon of Sparkling Wines i prof. Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb. Uz najbolje ocijenjene pjenušce, Istenič, Kota, Degrassi, Albina, Protner i Kozinc, sudionici radionice prepoznavali su šampanjske note, ali i nove utjecaje terroira što se posebno ogledalo u slovenskim pjenušavim vinima u kojima je jedna od korištenih sorti bila i ,,žametna črninaʺ, nekad korištena u popularnom ,,cvičekuʺ.

Zagorski i istarski mjehurići

Na drugoj radionici ,,Zagorski i istarski mjehurićiʺ, po dva pjenušca su predstavili vinari Tihomir Kota iz Hrvatskog Zagorja i Moreno Degrassi iz Istre. Salon pjenušavih vina Zagreb pokazao je raznolikost sortimenta i područja u kojima se pjenušava vina proizvode. Salon su posjetili oni koji vole mjehuriće i žele više naučiti o pjenušcima.

Najavljeni pjenušavi doručci

Najavljeni su i pjenušavi doručci u vinogradu koji se organiziraju  u suradnji s lokalnim i županijskim turističkim zajednicama: 14.05.2022. – Pjenušavi doručak Međimurje, u vinariji Štampar, Mađerkin Breg, uz podršku TZ Međimurske županije; 21.05.2022. – Pjenušavi doručak Zagorje, u vinariji Kota, uz podršku grada Zlatara i TZ Krapinsko-zagorske županije; 12.06.2022.- Pjenušavi doručak Plešivica, u vinariji Braje, uz podršku TZ i grada Jastrebarsko te TZ Zagrebačke županije; 02.7.2022. – Pjenušavi doručak Srijem, u vinariji Papak, uz podršku TZ Vukovarsko-srijemske županije; 10.7.2022. – Pjenušavi doručak Erdut, u vinariji Siber, uz podršku TZ Osječko- baranjske županije.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje