Široka koalicija partnera iz cijele Europe udružila je snage kako bi pokrenuli kampanju #PlantHealth4Life čiji je cilj podizati svijest o dubokim vezama između zdravlja bilja i našeg svakodnevnog života i poticati djelovanje građana u svrhu zaštite zdravlja bilja.

Kampanju vode Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), Europska komisija (EK) i 22 europske zemlje. Nacionalni nositelj kampanje je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Kako zdravlje bilja utječe na naše živote?

Biljke čine 80 % hrane koju jedemo i osiguravaju kisik koji udišemo. Međutim, to nije sve: zdrave biljke znače dobar poljoprivredni prinos, što utječe na dostupnost hrane, kao i njenu cjenovnu pristupačnost. Zbog klimatskih promjena i ljudskih aktivnosti, kao što su trgovina i putovanja, biljke su izložene velikom pritisku. Širenje štetnih organizama bilja može imati razorne gospodarske i ekološke posljedice. Sjetite se krumpirove plijesni koja je sredinom 19. stoljeća dovela do katastrofalnih gubitaka usjeva. To je bio ključni čimbenik Velike gladi u Irskoj.

Međutim, mnogi europski građani još uvijek nisu dovoljno osviješteni o tome zašto je zdravlje bilja važno. Cilj kampanje #PlantHealth4Life jest podići kolektivnu svijest o rizicima za zdravlje bilja i o ulozi koju svatko od nas treba imati u zaštiti bilja.

Zdravlje bilja utječe ne samo na okoliš, gospodarstvo i europski prehrambeni lanac, nego i na našu sadašnjost te budućnost. Očuvanjem zdravlja biljaka štitimo život. Stoga smo ponosni da se Europljani bave tom temom. To je vidljivo iz dosad nezabilježenog sudjelovanja država članica u kampanji #PlantHealth4Life, izjavio je Tobin Robinson, voditelj EFSA-ine jedinice PLANTS. Predstavio je kampanju na simpoziju „Plant Health Without Borders” (Zdravlje bilja bez granica) koji je organiziralo belgijsko predsjedništvo Vijeća EU-a u Bruxellesu.

Informirani europski građani koji posjeduju točne informacije o zdravlju bilja mogu pomoći u zaštiti i očuvanju naše bioraznolikosti ,izjavila je Claire Bury, zamjenica glavnog direktora za prehrambenu održivost u Glavnoj upravi za zdravlje i sigurnost hrane (SANTE).

-Zdravlje bilja prioritet je Europske komisije u okviru pristupa „Jedno zdravlje”. Ako informiramo ljude o važnosti toga da ne uvozimo štetne organizme u Europsku uniju i ako im damo potrebno znanje da poduzmu odgovarajuće mjere, naš će utjecaj biti vidljiv.

Sokolić: Samo zajedničkim snagama uspješno ćemo očuvati zdravlje bilja

Višegodišnja i multinacionalna kampanja #PlantHealth4Life razvijena je na zahtjev Europske komisije. Temeljena je na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja u pogledu zdravlja bilja u cijelom EU-u. Ove godine kampanja uključuje 21 državu članicu i zemlju kandidatkinju, što je dvostruko više u odnosu na prethodnu godinu. Kampanji se priključila i Hrvatska.

U Hrvatskoj svake godine pronalazimo nove, strane vrste kukaca, uzročnika biljnih bolesti ili štetnih biljaka. Većina njih su karantenski regulirani. Ostali, iako se pravovremeno detektiraju, mogu uzrokovati štete i velike gubitke u domaćoj poljoprivredi, šumarstvu i okolišu, rekla je prigodom pokretanja kampanje doc. dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, koji je nacionalni nositelj kampanje.

Tako se, primjerice, Hrvatska danas bori s azijskom strizibubom, palminom pipom, mrežastom hrastovom stjenicom, zlatnom žuticom vinove loze, trnovitim štitastim moljcem, pajasenom, octenom mušicom ploda i drugim štetnim organizmima, koji su u našu zemlju uspjeli ući i u njoj se više ili manje proširiti.

Stoga apeliramo na aktivnu ulogu svih građana u savjesnom postupanju u kontekstu putovanja i potencijalnog prijenosa, kao i u pravovremenom uočavanju i prijavljivanju te tako sprječavanju širenja štetnih organizama, jer ćemo samo zajedničkim snagama uspješno očuvati zdravlje bilja, zaključuje Sokolić.

Kako možete zaštititi zdravlje bilja?

Aktivnosti svakog pojedinog Europljanina ključne su za održavanje zdravlja bilja. Posjetite mrežno mjesto kampanje #PlantHealth4Life i otkrijte kako možete zaštititi zdravlje bilja. Ondje se nalaze resursi dostupni na svim jezicima EU-a.

To vam može biti od koristi, posebno ako ste:

  • Znatiželjni putnik koji voli istraživati svijet i prirodu.
  • Vrtlar koji uzgaja i brine se o povrću, cvijeću i drveću kod kuće, u dvorištu ili na balkonu.
  • Roditelj koji brine o hrani koju vaša djeca jedu i koji želi zaštititi poljoprivredne zajednice, okoliš i bioraznolikost za buduće generacije.

Bit će puno prilika za sudjelovanje u kampanji koja će obuhvaćati sajmove, izložbe i škole u zemljama sudionicama. Posjetite nacionalnu stranicu mrežnog mjesta kampanje kako biste vidjeli što se događa u vašoj zemlji i potražite više informacija kada one postanu dostupne!

Foto: HAPIH