U ponedjeljak, 9. kolovoza 2021. godine, isplaćena je potpora za prvu godinu provedbe Programa za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla (2021. do 2023. g.), u ukupnom iznosu od 5 milijuna kuna.

Pravo na potporu ostvarila su 73 korisnika za pokriće dijela troškova za zbrinjavanje nusproizvoda u tri kategorije koji nastaju tijekom procesa proizvodnje u objektima za klanje stoke.

Jedinični iznos isplaćene potpore iznosi 0,08 kuna po kilogramu isporučenog nusproizvoda od 1. siječnja do 31. prosinca prethodne godine. Moraju biti evidentirani u aplikaciji „Nusproizvodi“, u okviru Jedinstvenog registra domaćih životinja kojeg vodi Ministarstvo poljoprivrede.

Na sjednici Vlade održanoj 1. travnja 2021. godine usvojen je Program potpore za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla (2021. – 2023.) Riječ je o prvom takvom programu u Hrvatskoj. Financira se iz državnog proračuna RH u iznosu od 5 milijuna kuna na godišnjoj razini, odnosno 15 milijuna kuna u trogodišnjem razdoblju provedbe Programa.