U ponedjeljak, 9. kolovoza 2021. godine, isplaćena je potpora za prvu godinu provedbe Programa za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla (2021. do 2023. g.), u ukupnom iznosu od 5 milijuna kuna.

Pravo na potporu ostvarila su 73 korisnika za pokriće dijela troškova za zbrinjavanje nusproizvoda u tri kategorije koji nastaju tijekom procesa proizvodnje u objektima za klanje stoke.

Jedinični iznos isplaćene potpore iznosi 0,08 kuna po kilogramu isporučenog nusproizvoda od 1. siječnja do 31. prosinca prethodne godine. Moraju biti evidentirani u aplikaciji „Nusproizvodi“, u okviru Jedinstvenog registra domaćih životinja kojeg vodi Ministarstvo poljoprivrede.

Na sjednici Vlade održanoj 1. travnja 2021. godine usvojen je Program potpore za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla (2021. – 2023.) Riječ je o prvom takvom programu u Hrvatskoj. Financira se iz državnog proračuna RH u iznosu od 5 milijuna kuna na godišnjoj razini, odnosno 15 milijuna kuna u trogodišnjem razdoblju provedbe Programa.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje