Zbog krize nastale izbijanjem i širenjem afričke svinjske kuge u okruženju, a s ciljem žurne edukacije i osposobljavanja za provedbu mjera sprječavanja širenja te iskorjenjivanja ASK što većeg broja stručnjaka s područja veterinarstva i lovstva, u Zagrebu se od 12. – 14. studenoga 2019. godine u održava radionica na temu „Afrička svinjska kuga – nadziranje i menadžment u lovištu“. Radi se o izvanrednoj radionici organiziranoj na zahtjev Europske komisije  i to Opće uprave za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE) te Izvršne agencije za potrošače, zdravstvo, poljoprivredu i hranu (CHAFEA).

Sudionici radionice predstavnici su 13 zemalja izravno ugroženih od unosa ili zahvaćenih ASK s područja Albanije, BIH, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Italije, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Slovenije. Na radionici će kao posebni promatrači po prvi puta sudjelovati  i visoki predstavnici EK DG SANTE – Sektora  G3 za Službene kontrole i iskorjenjivanje bolesti životinja.  

Na trodnevnoj radionici, prvi dan govorit će se o virusu ASK, kliničkim znakovima bolesti u domaćih i divljih svinja te načinima ranog otkrića i prenošenja, nadzora i faktorima rizika. Posebna pažnja posvetit će se metodama lova, provedbi biosigurnonih mjera u lovištima  i važnosti lovaca u prevenciji ove bolesti. Drugi dan konferencije, 13. studenog, govorit će se o važnosti registracije svinja na farmama i razini biosigurnosti na farmama te načinima na koje pojedine države planiraju i provode službene kontrole. Treći dan konferencije, 14. studenog svaka će zemlja prezentirati svoje strateške pristupe kada je riječ o povezivanju veterinarskih usluga, svinjogojstva i lovstva.

Kontakt: glasnogovornica Leticija Hrenković, 099/4993-459

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje