Josip Pavlica i Mate Dušević šampioni su 23. Dana maslina Zadar 2021. Umjesto dvodnevnog programa 30. travnja i 1. svibnja u Zadru i na otoku Pašmanu 23. međunarodno izdanje Dana masline 2021., svedeno je, višom silom, na nepunih sat vremena, taman toliko da se u petak, s početkom u 12 sati na Vitrenjaku ispred JK Uskok dodijele odličja najuspješnijima.

Čak 120 uzoraka

Unatoč koroni na ovogodišnje Dane maslina pristiglo je i ocijenjeno 120 uzoraka maslinovih ulja i to: 73 uzorka iz Zadarske županije, 26 uzoraka iz Istarske županije, devet uzoraka iz Splitsko dalmatinske županije, ept uzoraka iz Šibensko kninske županije te 1 uzorak iz Dubrovačko neretvanske županije. Međunarodnom karakteru manifestacije pridonijelo je 5 uzoraka maslinovih ulja iz Bosne i Hercegovine (Mostar, Ljubuški i Čapljina) te 1 maslinovo ulja iz Crne Gore (Bar).

Nekada maslinarske nade, danas šampioni

U kategoriji otvorenih ulja šampion je Josip Pavlica (28), mladi maslinar iz Zadra. Od ukupno 88 pristiglih njegovo višesortno ulje (Istarska bjelica, Oblica, Pendolina) ocijenjeno je sa 99,70 od mogućih 100 bodova.

 class=
Mladi šampion u kategoriji otvorenih ulja Josip Pavlica

U konkurenciji 32 pakovine šampion je OPG Mate Dušević iz Ljupča s osvojenih 99,80 bodova za svoje monosortno ulje Coratina. 

 class=
Mate Dušević – šampion u konkurenciji pakovina

Ostatak ulja za humanitarne svrhe

Jedna od zanimljivosti ovogodišnjih Dana masline je da su šampioni Josip Pavlica i Mate Dušević prije nekoliko godina dobili posebna priznanja Maslinarska nada Zadarske županije.

Organizacijski odbor zahvalio se svim maslinarima koji su svoja maslinova ulja poslali na manifestaciju. Svojim sudjelovanjem omogućili su da  osim natjecateljskog karaktera, manifestacija tradicionalno ima i humanitarni karakter.  Naime, Organizacijski odbor manifestacije je odlučio da će maslinova ulja preostala nakon kemijske i senzorske analize ove godine donirati  Domu za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru.

CIJELI POREDAK

Prethodni članakNacionalnim manjinama 20 milijuna kuna za infrastrukturu i ruralni razvoj
Sljedeći članakIzgubljena dokumentacija o kupnji zemljišta
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.