Nakon senzacionalne i prvi put uopće u Osijeku organizirane večere na kojoj su hranu pratile rakije, ili obrnuto, kako hoćete, kad su se u Gastro pubu Bulart 1887, na događaju prozvanom Ljekarna u Tvrđi, spojile rakije i likeri destilerije Jedna s jelima velikog chefa Gorana Kočiša, došlo je vrijeme za nastavak te prakse koja se, unatoč nevjerici, pokazala izvanrednim eksperimentom. Dokazali smo da se rakije u različitim izvedbama mogu konzumirati sa svim tipovima hrane te da su sasvim nezasluženo izbačene iz servisa, osim kao aperitiv ili dižestiv.

U petak u Ljekarni u Tvrđi, kako smo naslovili večeri na kojima prezentiramo destilerije i vinarije, u spomen na Johana Bularta, ljekarnika koji je snabdijevao osječku bolnicu i koji je 1887. godine izgradio zgradu u kojoj danas djeluje Gastro pub Bulart, gostuje AurA iz Buzeta, najbrže rastuća hrvatska destilerija, koja će svoje najpoznatije destilate predstaviti kroz koktele koje će cijelu večer za vas pripremati njihovi miksolozi. AurA je jedna od najznačajnijih hrvatskih destilerija s Teraninom kao međunarodno relevantnim brendom kojeg godišnje proizvedu više od 220 tisuća litara, a koji je na prestižnom London Spirits Competition 2024. godine osvojio trostruku medalju – Aura Teranino proglašen je Likerom godine, osvojio je Best In Show u nacionalnoj kategoriji i zlatnu medalju s visokih 97 bodova.

A u njihovom portfoliju je čak 28 vrsta rakija, likera i ginova među kojima se ističu gin Karbun, Orancello, Limoncello i Biska, pelinkovac Victoris, kao i Viljamovka i Dunja. Proizvodi destilerije Aura se ne prodaju u supermarketima, na benzinskim crpkama ni na štandovima uz cestu. Tako će i ostati.

Auru će osobno doći predstaviti njezin vlasnik Mišel Sirotić.

Za hranu će, prvi put u javnosti, brinuti zaljubljeni natjecatelji MasterChefa, Moris Vareško i Ivana Božac. Moris je genijalac kome su u Mensi izmjerili IQ 164, trčao je na 100 metara 11 sekundi, igrao nogomet, vozio motociklističke utrke, radio je kao pizzaiolo, pčelar, ribar, skiper, maslinar, vinar, menadžer Agroprodukta, konobar u vinskom baru, vinogradar, destiler, informatičar i web dizajner, DJ, električar, kuhar, brodski mehaničar, bio je zaposlenik Coca-Cole, Jamnice, Hyundaija, Termaga, distribuirao je kubanske cigare, kotlove za destilaciju…, ukupno je u radnoj knjižici zabilježio čak 29 različitih zanimanja!!! Prijatelji su ga prozvali „Chuck Moris Svemogući“! Ivana je Morisova suprotnost, zubna tehničarka koja je, u stvari, prva osoba u koju se Moris istinski zaljubio u životu.

Moris i Ivana su, zasad, dogurali do TOP 14 najboljih kandidata na MasterChefu, osmislili su meni koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Amuse Bouche

Škombro (Skuša) u panko mrvicama. Majoneza od Titovih mandarina sa Brijuna. Ukiseljeni motar.

Aura aperitivo Ora d’Oro spritz

(Aura aperitivo Ora d’Oro, tonic)

Hladno predjelo

Tuna tartar, sezam, vlasac, kora limete, mikro bilje, krema od avokada, ponzu umak.

Aura Limoncello spritz

(Aura Limoncello, pjenušavo vino, mineralna voda)

Glavno jelo

Ravioli punjeni repovima škampa, mascarponeom i sušenim rajčicama, bisque od škampi i ribano srce od tune.

Aura Signor Victoris

(Aura Premium Pelinkovac Victoris, Aura Orancello, sok limete, tonic)

Desert

Čokoladna torta sa Aurora mladim maslinovim uljem, sladoledom od Aura Teranina, gel od Aura gina i tostirani bademi.

Aura Ginster

(Aura Teranino, Aura Gin Karbun, tonic)

Broj gostiju smo ograničili na 40, tako da će prednost za sudjelovanjem na ovoj uistinu ekskluzivnoj Ljekarni u Tvrđi imati oni koji se prvi jave i spremni su za to izdvojiti 60 eura.

Svoje mjesto rezervirajte putem e-maila: zeljko.garmaz@gmail.com ili pozivom na broj 0916400527.

Prethodni članakSparkling wine fest Croatia
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.