Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u ponedjeljak 19. travnja 2021., u prisustvu ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antuna Vujića, saborskog zastupnika Mire Totgergelija, gradonačelnika Grubišnog Polja Zlatka Mađeruha i kandidata za župana Bjelovarsko – bilogorske županije Marka Marušića uručila korisnicima mjera Programa ruralnog razvoja 13 novih ugovora iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti većoj od 23 milijuna kuna. Također, ministrica Vučković je tijekom radnog posjeta obišla tvrtku Zdenka mliječni proizvodi d.o.o., tvrtku Duga grana d.o.o. u Daruvaru i poljoprivredni obrt Agro Puškarić u Garešnici. 

„Investicijska vrijednost projekata za koji smo danas dodijelili potporu u ukupnom iznosu većem od 23 milijuna kuna gotovo je dvostruko veća te iznosi 42 milijuna kuna – poljoprivrednici ulažu vlastita sredstva u pomno smišljene projekte te aktivno rade na njihovom uspjehu. Također, radi se o pet ugovora o potpori za korištenje obnovljivih izvora energije, jednom ugovoru za povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, četiri ugovora za ulaganje u nepoljoprivredne djelatnosti te tri koja se odnose na ulaganja u šumska područja – niz različitih mjera i različitih korisnika, što govori o obujmu ulaganja u sektor i ruralne krajeve te doprinosu mjera ruralnog razvoja“istaknula je tom prilikom ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Nakon dodjele ugovora ministrica Vučković je nastavila svoj posjet obilaskom hrvatske prehrambene tvrtke s veoma dugom tradicijom u proizvodnji sireva Zdenka mliječni proizvodi d.o.o., kojoj je danas dodijeljena potpora veća od 16 milijuna kuna kroz operaciju 4.2.1., dok je ukupna investicija veća od 32 milijuna kuna. Zdenka d.o.o. posjeduje 1019 grla stoke, a od 2015. do 2020. je otkupila 59.127,842 kg mlijeka, samo u protekloj godini 8.496,603 kg mlijeka, a trenutni broj isporučitelja je 223. Između ostalog, posjeduju dva odobrena objekta za preradu mlijeka upisana u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla. Ovim ulaganjem doći će do izgradnje i opremanja postrojenja za pripremu ledene vode, uspostavit će se automatizirana linija za pakiranje topljenog sira u trokutiće po kojem je Zdenka prepoznata da domaćim i stranim tržištima, a doći će i do ulaganja u novi stroj za proizvodnju maslaca. 

Također, ministrica Vučković je posjetila i tvrtku Duga grana d.o.o. u Daruvaru koja se bavi vinogradarstvom i uzgojem šljiva te preradom u rakije i likere odnosno u čak 17 različitih pića. Kroz operaciju 6.4.1. odobrena im je potpora veća od 700 tisuća kuna za ulaganje  u opremu i strojeve za preradu, punjenje i skladištenje te nabavku gospodarskih vozila i izradu web stranice, a iznos cjelokupnog ulaganja premašuje milijun kuna. 

Svoj posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ministrica je zaokružila posjetom obrtu Agro Puškarić u Garešnici, koji proizvodi krumpir na površini od 200 ha te prodaje crveni i bijeli luk u trgovačkim lancima pod vlastitim brendom. Obrtu Agro Puškarić je dodijeljena potpore u iznosu većem od 900 tisuća kuna, pomoću koje planira izgradnju sunčane elektrane. 

„Mjera kojom smo ostvarili sredstva za izgradnju sunčane elektrane će nam uvelike pomoći u smanjivanju troškova pogona. Pored toga, doprinijet će ekološkom aspektu našeg gospodarstva jer se radi o električnoj energiji iz obnovljivih izvora energije bez zagađivanja prirode i još je jedan korak dalje te dodatan doprinos zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede ka zdravijem okolišu“izjavio je Marijo Puškarić. 

Do sada je za Bjelovarsko-bilogorsku županiju ugovoreno kroz Program ruralnog razvoja više od 1 milijarde kuna kroz nešto više od 15 tisuća projekata, od čega je isplaćeno 787 milijuna kuna.