Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sudjelovala je u ponedjeljak, 25. siječnja 2021. godine, na prvom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije pod portugalskim predsjedanjem. Ministrica Vučković je izvijestila o katastrofalnim potresima u Hrvatskoj te izrazila potrebu za dodatnim mjerama pomoći potresom pogođenom području u okviru europskih instrumenata.  

Na sastanku Vijeća, održanom video – vezom, portugalsko je predsjedništvo predstavilo glavne prioritete svoga predsjedanja među kojima se ističe namjera postizanja političkog dogovora o reformi zajedničke poljoprivredne politike u svibnju. Ministrica Vučković je podržala ovaj pristup te ponovila ključne prioritete za Republiku Hrvatsku u odnosu na reformski paket: maksimalno pojednostavljenje pravila, posebno za male poljoprivrednike; veća uloga država članica u definiranju mjera poljoprivrede unutar zajedničkog pravnog okvira Europske unije; nastavak proizvodno vezanih plaćanja; uvažavanje specifičnih potreba država članica i unaprjeđenje mjera za stabilizaciju tržišta. 

Na dnevnom redu sastanka ministara poljoprivrede bila je i informacija o katastrofalnim posljedicama serije potresa koji su pogodili Hrvatsku krajem prošle godine. Hrvatska delegacija ukazala je na iznimno negativan utjecaj potresa na drvni sektor, ruralnu zajednicu i poljoprivredne aktivnosti pogođenih područja te devastaciju osnovne infrastrukture koja je dovela do poteškoća u pristupu tržištu, smanjenja skladišnog kapaciteta i poremećaja u lanca opskrbe. Slijedom navedenog, Hrvatska je pozvala Europsku komisiju da su, osim pružanja neposredne potpore, potrebni i drugi instrumenti pomoći, olakšan pristup zajmovima i financijska potpora. 

-Politički i gospodarski prioritet Vlade RH je osigurati pomoć i cjelokupnu revitalizaciju ugroženog ruralnog područja, a Ministarstvo poljoprivrede u sklopu svojih nadležnosti pruža svaku pomoć, uključujući i reprogramiranje Programa ruralnog razvoja, izjavila je ministrica Vučković te naglasila:

 -Iako sam zahvalna na dosadašnjoj europskoj pomoći i solidarnosti – zbog razmjera šteta u poljoprivrednom sektoru smatramo da postoji prostor za dodatni napor te potreba za stručnom podrškom i pomoći Europske komisije te aktivacijom mjera Zajedničke poljoprivredne politike

Te se mjere, istaknuto je na sastanku Vijeća,  posebno odnose na povećanje intenziteta potpora za ulaganja u pogođenom području na 70 posto, olakšana isplata predujmova ukidanjem bankovne garancije i mogućnost kompenzacije ekonomskih gubitaka pogođenim poljoprivrednicima. 

Ministrica Vučković zatražila je razmatranje dodatnih mjera kako bi se olakšao oporavak poljoprivrednog tržišta: -Avansna isplata izravnih potpora u iznosu do 85 posto prije 16. listopada – i to prije provedbe kontrole na terenu, izuzeće od obaveza vezanih uz zelena plaćanja, kao i produljenje rokova za dovršetak investicija iz Programa ruralnog razvoja

Više država članica iskazalo je svoje suosjećanje za žrtve potresa i razumijevanje te potporu za zatražene mjere. Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, g. Janusz Wojciechowski, naglasio je kako Europska komisija već razmatra moguće načine kako pomoći hrvatskim poljoprivrednicima te iskazao spremnost i otvorenost za hrvatske zahtjeve. 

Na sastanku su također razmijenjene informacije o trenutnom stanju međunarodne trgovine u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, ponovno je skrenuta pozornost na necarinske barijere s kojima je suočena i Hrvatska; dugotrajni postupci odobravanja uvoznih certifikata u pojedinim trećim zemljama otežavaju izlaz na nova tržišta, čak i kada postoje trgovinski sporazumi s tim državama te kada izvoznici ispunjavaju tražene standarde, stoga je zatražena aktivnija uloga Vijeća u regulaciji trgovine za proizvode poljoprivrede i ribarstva. 

Slovenska delegacija je, uz potporu Hrvatske, Austrije, Češke, Cipra, Estonije, Francuske, Grčke, Mađarske, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske i Slovačke,  izvijestila o trenutnom stanju u sektoru svinjogojstva pogođenog padom cijena, tržišnim poremećajima uzrokovanih koronakrizom i pojavom afričke svinjske kuge u državama članicama te pozvala EK na primjenu odgovarajućih mjera. 

Ponovljen je i zahtjev nekoliko država članica upućen Komisiji da  izvrši detaljnu analizu trenutne situacije u svinjogojskom sektoru i mogućih scenarija budućeg razvoja. Podsjećamo, Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je krajem prošle godine žurnu aktivaciju mjera Europske komisije kako bi se omogućio nastavak proizvodnje i stabilizacija svinjogojskog sektora, stoga je na sastanku zatraženo što žurnije očitovanje o ovom prijedlogu, kao i analiza trenutne situacije i prijedlozi razvoja ovog sektora. 

-Ovo je trenutak u kojem je važno da  poljoprivredna politika i svi instrumenti koje ona ima na raspolaganju, kao prava zajednička politika EU, pokaže kako je zaista sposobna nositi se sa svim izazovima i osigurati ono čemu svi težimo, a to je održivost i opstanak ruralnih područja i osiguranje nastavka poljoprivrednih djelatnosti, zaključila je ministrica Vučković

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje