Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je u četvrtak, 28. siječnja 2021. sastanak s predstavnicima županija pogođenih potresom te regionalnim razvojnim agencijama i lokalnim akcijskim grupama, na temu  pomoći potresom pogođenim područjima u području poljoprivrede te posjetila lokalna poljoprivredna gospodarstva. Teme sastanka su bile dosadašnje i buduće aktivnosti Ministarstva poljoprivrede na potresom pogođenim područjima, kao i konkretni prijedlozi pomoći sukladno uočenim potrebama na terenu od strane sudionika sastanaka.

-Krećemo s obnovom, čekamo finalne procjene šteta i pripremamo natječaj u veljači, o čemu smo htjeli razgovarati sa predstavnicima lokalne i regionalne samouprave  i razvojnih agencija i lokalnih akcijskih grupa, naših produženih ruka na terenu. Čuli smo savjete i prijedloge te smo informirani o problemima, uz jedinstveno mišljenje da Ministarstvo poljoprivrede pruža pomoć kakvu treba pružati. Razgovarali smo o načinu na koji će se provoditi mjere obnove, no vraćanje na staro nije dovoljno za ovaj kraj, potrebna je revitalizacija te pripremamo dodatne mjere iz EU fondova, poput natječaja za plasteničku proizvodnju u ovim krajevima,  koje ćemo vrlo brzo objaviti u suradnji s lokalnim dionicima. Svjesni smo da se osobito u ovim okolnostima procedure EU fondova čine kompliciranima, zato će svaki poljoprivrednik imati svoga poljoprivrednog savjetnika i dodatnu pomoć LAG-ova. Cilj je ukloniti prethodne nedostatke, organizirati tržište i udružiti proizvođače kojima ćemo pomoćiizjavila je ministrica Vučković nakon održanog sastanaka.

Poljoprivrednicima na potresom pogođenim područjima prijevremeno i žurno su isplaćena sva sredstva koja su u ovom trenutku bila moguća, 94 milijuna kuna izravnih plaćanja i mjera ruralnih razvoja. Određena su bespovratna sredstva i za drvoprerađivače za sanaciju šteta na proizvodnim kapacitetima nastalih kao posljedica potresa u ukupnom iznosu od 10 milijuna kuna.

Također, Vlada RH je donijela Odluku kojom je dala suglasnost Ministarstvu poljoprivrede za poduzimanje izvanredne mjere pomoći za ublažavanje šteta od potresa koja uključuje nabavu 621.500 kilograma stočne hrane u vrijednosti 1,5 milijuna kuna, temeljem čega je osigurana hranidba 1.800 goveda, 3.500 svinja, 500 ovaca i koza, 10.000 peradi i 1.000 konja u najmanje 30 dana. Istovremeno, zaprimljeno je 614 tona i distribuirano 429 tona donirane hrane, a uspostavljeni su i sustavi posredovanja za otkup domaćih proizvoda i stoke poljoprivrednika u potrebi po poštenim tržišnim cijenama – trenutno za 171 grlo. Za pogođena područja Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je sredstva za cijepljenje svih goveda, konja, ovaca i koza protiv bedrenice, svih pasa protiv bjesnoće te sve peradi protiv newcastleske bolesti za cijelu ovu godinu, a do kraja ožujka državni proračun će snositi i troškove veterinarskih usluga za velike životinje, kućne ljubimce i izmještenu stoku, uz cijeli niz drugih mjera pomoći.

-Izvijestila sam i kolege ministre Europske unije o posljedicama katastrofalnih potresa te tražila potporu na Vijeću u vidu povećane brže isplate avansnih plaćanja, većeg dijela sufinanciranja za investicijske mjere i isplata bez obavljenih kontrola na terenu. Optimistična sam s obzirom na odgovor povjerenika, nastavit ćemo pregovaratinajavljuje ministrica Vučković.

Ministarstvo poljoprivrede nastavit će kontinuirano provoditi sve aktivnosti pomoći na potresom pogođenim područjima i pronalaziti nove mehanizme pomoći.

Još jednom pozivamo poljoprivrednike u potrebi da se obrate na navedene kontakte.