U petak, 27. kolovoza 2021. objavljen je četvrti Natječaj za provedbu Podmjere 10.2. „Potpora za očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih izvora u poljoprivredi“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., kojim se nastoji potaknuti poljoprivredne prakse koje su korisne za okoliš, ublažiti negativne učinke poljoprivrede i povećati bio raznolikost.

Također, nastoji se i očuvati genetske resurse vezane uz poljoprivredu. Osim toga i očuvati tradicionalne biljne i životinjske vrste koje su prilagođene lokalnim uvjetima i u opasnosti su od izumiranja.  

Ukupan iznos raspoloživih sredstava je 10 milijuna kuna, a intenzitet javne potpore do 100%. Visina potpore po korisniku računa se prema broju prihvatljivih aktivnosti i iznosi najviše do 50.000 eura po pojedinoj aktivnosti. Prihvatljivi korisnici su javna tijela i pravne osobe koje se u skladu sa zakonodavstvom bave očuvanjem biljnih ili životinjskih genetskih izvora.  

Rok za podnošenje prvog dijela zahtjeva za potporu je 17. rujna 2021. godine do 12:00 sati. Natječaj i svi detalji nalaze se na poveznici.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje