Jedan od najpoznatijih vinogradarskih položaja u Hrvatskoj, iločki Principovac prostire se na oko 120 ha. Cijelo iločko vinogorje ima i mnogo novih manjih vinogradara s vinima visoke kvalitete. Iločki i vinogradarski proizvođači iz raznih dijelova Hrvatske, BiH, Srbije i Makedonije, okupili su se 14. lipnja baš na Principovcu kako bi vidjeli vrhunske strojeve za vinogradarstvo koje je predstavila tvrtka AGROSAD.

Tekst i foto: Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.

Mnogobrojne vinogradare i sve uzvanike pozdravio je Safet Bračković, osnivač i direktor tvrtke Agrosad koja je osnovana 1991.g. na području BiH, a od 2004. godine s nazivom Agrosad Germany počinje s radom u Erlenbach am Main u Njemačkoj kao specijalizirana firma za prodaju profesionalne mehanizacije i opreme u voćarstvu i vinogradarstvu, a značajno poslovanje ostvaruje i u ovoj regiji gdje ima predstavništva u BiH, Srbiji te u Iloku u Hrvatskoj kroz tvrtku Agrosad Croatia. Ilok je stoga bio logičan i atraktivan izbor za mjesto predstavljanja linije strojeva za vinogradarstvo specijaliziranih za zelenu rezidbu, ali i berbu grožđa, a predstavljanje strojeva vodio je Hrvoje Bošnjaković, direktor Agrosad Croatia.

Budući da je tvrtka Agrosad zastupnik renomiranih marki (ERO, Clemens, Munckhof, Wanner, Wagner, BAB, Humus, Lipco, Muller, Beli i dr.) na tržištima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji te Kosovu gdje isporučuje opremu i mehanizaciju gotovo svim vodećim proizvođačima voća i vina, dio asortimana strojeva tih marki moglo se vidjeti i tog sunčanog lipanjskog dana na Principovcu.

Povodom 20 godina zajedničkog rada Agrosad grupe i ERO Maschinenbau GmbH, u glavnom dijelu predstavljanja, vinogradarima su prikazani strojevi ERO – vodećeg proizvođača strojeva za vinogradarstvo u svijetu. On serijski proizvodi specijalizirane strojeve za vinogradarstvo od 1974.g. Sudionike prezentacije pozdravio je vlasnik kompanije ERO, Michael Erbach i zajedno sa Safetom Bračkovićem zahvalio Iločkim podrumima na ustupanju dijela vinograda u kojem su strojevi ERO odradili agrotehničke zahvate. Kako bi okupljenim vinogradarima pokazali učinkovitost i kvalitetu rada. Na početku redova u vinogradu bili su brojevi kojima su bili označeni i traktori s priključenim strojevima koji su odradili u tom redu, a svaki stroj je pojedinačno opisan i prikazan.

Učinkoviti i izdržljivi strojevi koji zamjenjuju ljudski rad

Na početku smo vidjeli ERO Elite i ERO Elite Pro Cut strojeve za zelenu rezidbu koji olakšavaju rad i mogu značajno zamijeniti dio ljudske radne snage u srednjim i velikim vinogradima. S obzirom da mogu raditi brzinom i 6-7 km/h, a zaobljene oštrice turbo noževa su oblikovane za izbjegavanje žice prilikom rezidbe. Radi se o vrlo prilagodljivim strojevima u odnosu na širinu reda i nagib. Ujedno su i vrlo izdržljivi. Noviji model,  šišač Elite Pro Cut ima pojačan nož i snagu za veću učinkovitost uz manje opterećenje.

Tijekom prezentacije modela šišača iz serije Elite spomenuta je i preporuka za priključenje i malčera na traktor. Kako bi se 2 u 1 obavila istovremeno rezidba i košnja u vinogradu. Zato jer je prema istraživanju u Njemačkoj ocijenjeno da 1 sat rada traktora u vinogradu košta 23-24 eura. Prema tome je dnevna ušteda pri radu s kombiniranim strojevima i više od 200 eura po traktoru na dan.

Nakon toga je predstavljen i prekoredni šišač isto iz serije Elite. On je idealan za minimalni rez, a potom i profesionalni odlistavač-defolijator FB 490 za predvršikanje. Kojim se također jednostavno upravlja putem joysticka. Ima mogućnost zakretanja za 180° kako bi se uvijek radila defolijacija na strani od sunca radi sprječavanja ožegotina.

Kombinirana defolijacija

Tvrtka Agrosad je u praksu i u našoj regiji prenijela brojne novitete. To vrijedi i za modele Vitipuls i Vitipuls Combi. Naime, riječ je o strojevima za odlistavanje puhanjem. Zapravo korištenjem jakog kompresora koji odpuhuje listove s trsa. Koji se mogu koristiti od faze cvjetanja do pred samu berbu, što je pogodnost i kad su spuštene protugradne mreže. Za ove strojeve potreban je traktor minimalno s 90-100 KS, za pokretanje jakog kompresora. Još jedan zanimljiv stroj je i Ferrand čistač izbojaka. On gumenim četkama uklanja izbojke na deblu trseva i za taj posao znatno štedi ljudski rad. Umjesto 4 radnika/ha, s ovim strojem je dovoljan samo jedan radnik na hektar vinograda.

Kombajn za grožđe

Na kraju, predstavljen je i ERO kombajn za grožđe. Prikazani model 5175 ima motor od 175 KS s pogonom na sva 4 kotača. Uz prostranu kabinu, vozač ima jasan pregled i vidi što bere. Odnosno što ulazi u spremnik koji može imati do 3000 l, uz lagan i praktičan bočni istovar ubranog grožđa.

U Hrvatskoj i široj regiji u radu se nalazi oko 30 ERO kombajna. Stoga smo za iskustvo rada s kombajnom upitali i jednog od sudionika prezentacije, Mirka Stefanovskog koji je došao iz Sjeverne Makedonije, iz naselja Erdželija – Sveti Nikole, gdje ima 85 ha vinograda. Od bijelih sorata imaju smederevku, temjaniku,  chardonnay i sauvignon blanc, a od crnih cabernet sauvignon, merlot, hamburg i vranac.

Imamo Ero kombajn već 10 godina i prezadovoljni smo. Bili smo na početku skeptični kako će strojna berba proći, a sad vidimo da kombajn za grožđe uštedi potrebu u berbi i do 120-150 ljudi, uz jednaku kvalitetu berbe. Maksimalno što smo u jednom danu ubrali u jednoj smjeni je bilo 120 tona. Uz to je jednostavno održavanje i nije dosad bilo ozbiljnog kvara. Za ove sitnije mehaničke popravke imamo izvrsnu servisnu podršku kompanije Agrosad. U Makedoniji je 8 Ero kombajna za grožđe i svi vlasnici su zadovoljni, rekao nam je simpatični Mirko.

Slično iskustvo ima i Ištvan Toth, tehnolog vinogradarstva Belja, koje također koristi ERO kombajne. Belje ima 530 ha vinograda, a 80% bere kombajn ERO bez kojeg bi trebalo na 400 ha dodatnih 300 berača.

S Ero kombajnima radimo zadnjih nekoliko godina i pokazali su se pravim odabirom za nas tako da smo prošle godine nabavili i vlastiti kombajn koji koristimo u našim vinogradima. Kod nas dominira graševina na željeznoj armaturi. To je idealno za berbu kombajnom. S obzirom na kontinuirano smanjenje dostupne radne snage potrebne za berbu grožđa, kombajn nam je ključan za realizaciju berbe u planiranim rokovima. Kombajn u jednoj smjeni obere 10-12 hektara vinograda i može raditi u dvije smjene što je dodatna prednost, istaknuo je Toth.

Sudionici prezentacije mogli su iz prve ruke vidjeti kako ERO strojevi uvelike olakšavaju i unaprjeđuju radne procese svakog vinogradara. O čemu su razmijenili dojmove i u nastavku druženja za vrijeme svečane večere u iločkom „Starom podrumu“.

slika 1.Michael Erbach i Safet Bračković
slika 2. Detaljne informacije o tehničkim značajkama i prednostima strojeva predstavio je Hrvoje Bošnjaković, direktor Agrosad Croatia
slika 3. Okupio se velik broj vinogradara iz Hrvatske i susjednih država
slika 4. Mirko Stefanovski, makedonski vinogradar pored Ero kombajna za berbu grožđa
slika 5. Obitelj Bračković i djelatnici tvrtke Agrosad
Prethodni članakRast industrijskog, pad craft piva
Sljedeći članakBounty zadovoljstvo
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.