16. siječnja 2023. godine, utvrđena je visokopatogena influenca ptica (VPIP) podtipa H5N1 kod dvije lešine crvenokljunih labudova na području jezera Šoderica u Koprivničko- križevačkoj županiji. 

Od 22. studenog 2022. godine na snazi je Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Hrvatske. Ona je objavljena u Narodnim novinama broj 135/2022. Mjere propisane predmetnom Naredbom se odnose na područje cijele Republike Hrvatske. One određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi. Obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.

 
U peradi oboljele od influence javljaju se sljedeći znakovi bolesti:

  • iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti,
  • potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun,
  • cijanoza kreste i podbradnjaka,
  • sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem  nepokrivenim područjima nogu,
  • značajan pad nesivosti i valivosti te loša  kvaliteta ljuske jajeta,
  • živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje),
  • krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je pripravnost na broju telefona 099/4392-507. Na njega građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica.

I ovim putem podsjećamo subjekte da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru.

Prema informacijama Europske agencije za sigurnost hrane, broj slučajeva u ptica vodarica i domaće peradi i dalje je u porastu. Epidemija visokopatogene influence ptica koja je u tijeku predstavlja najveću zabilježenu epidemiju ove bolesti na području Europe do sada. Od početka epidemije u listopadu 2021. godine do danas ukupno je prijavljeno 7 233 izbijanja u ukupno 37 europskih zemalja. To se odnosi na 2 930 izbijanja u domaće peradi, 355 u ptica u zatočeništvu i 3 948 slučajeva u divljih ptica. Na zaraženim farmama usmrćeno je više od 50 milijuna peradi.

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti zaključio je da je rizik od zaražavanja ljudi nizak. Odnosno nizak je do srednje visok za osobe koje su profesionalno izložene ovoj bolesti.