Obilježavanje Dana očaranosti biljkama (Fascination of Plants Day) organizira svake druge godine Europska organizacija za biljne znanosti (European Plant Science Organisation (EPSO) s ciljem upoznavanja što više ljudi širom svijeta s važnošću znanosti o bilju za poljoprivredu i održivu proizvodnju hrane, hortikulturu, šumarstvo i proizvodnju neprehrambenih proizvoda od biljaka poput papira, vlakana, kemikalija, energije i farmaceutskih proizvoda.

Diljem svijeta organiziraju se različita događanja tijekom svibnja, a pogotovo na sam Dan očaranosti 18.5. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu obilježava Dan očaranosti biljkama svake godine pa tako i ove iako nije službena godina obilježavanja DOB-a koje je zbog loših vremenskih prilika odgođeno za 1. lipnja.

Za posjetitelje je Agronomski fakultet sveučilišta u Zagrebu  pripremio bogat program koji uključuje 5 štandova s gastro, art i kozmetičkim proizvodima na otvorenom, 5 radionica u vrtu i na pokušalištima Agronomskog fakulteta, 2 radionice u zatvorenom.

Program je prilagođen različitim dobnim skupinama, a počinje 1. lipnja. u 10.00 sati.

Nakon prošlogodišnje suradnje s Muzičkom akademijom, ove godine pokrenuta je suradnja s Akademijom likovnih umjetnosti te je u vrtu Zavoda za ukrasno bilje i krajobraznu arhitekturu postavljena izložba ‘Suncosjaj’.

Za više informacija, izjavu i detalje slobodno se javite nacionalnoj koordinatorici Dana očaranosti biljkama za Republiku Hrvatsku izv. prof. dr. sc. Vesni Židovec putem mail adrese vzidovec@agr.hr .

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPrinosi uljane repice mogu biti manji uslijed jakih zaraza
Sljedeći članakLedeni vjetar
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.