Obilježavanje Dana očaranosti biljkama (Fascination of Plants Day) organizira svake druge godine Europska organizacija za biljne znanosti (European Plant Science Organisation (EPSO) s ciljem upoznavanja što više ljudi širom svijeta s važnošću znanosti o bilju za poljoprivredu i održivu proizvodnju hrane, hortikulturu, šumarstvo i proizvodnju neprehrambenih proizvoda od biljaka poput papira, vlakana, kemikalija, energije i farmaceutskih proizvoda.

Diljem svijeta organiziraju se različita događanja tijekom svibnja, a pogotovo na sam Dan očaranosti 18.5. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu obilježava Dan očaranosti biljkama svake godine pa tako i ove iako nije službena godina obilježavanja DOB-a koje je zbog loših vremenskih prilika odgođeno za 1. lipnja.

Za posjetitelje je Agronomski fakultet sveučilišta u Zagrebu  pripremio bogat program koji uključuje 5 štandova s gastro, art i kozmetičkim proizvodima na otvorenom, 5 radionica u vrtu i na pokušalištima Agronomskog fakulteta, 2 radionice u zatvorenom.

Program je prilagođen različitim dobnim skupinama, a počinje 1. lipnja. u 10.00 sati.

Nakon prošlogodišnje suradnje s Muzičkom akademijom, ove godine pokrenuta je suradnja s Akademijom likovnih umjetnosti te je u vrtu Zavoda za ukrasno bilje i krajobraznu arhitekturu postavljena izložba ‘Suncosjaj’.

Za više informacija, izjavu i detalje slobodno se javite nacionalnoj koordinatorici Dana očaranosti biljkama za Republiku Hrvatsku izv. prof. dr. sc. Vesni Židovec putem mail adrese vzidovec@agr.hr .

Prethodni članakPrinosi uljane repice mogu biti manji uslijed jakih zaraza
Sljedeći članakLedeni vjetar
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.