Poljoprivrednici od danas, 7. ožujka 2022. u podružnicama Agencije za plaćanja mogu podnijeti Jedinstveni zahtjev za izravne potpore i IAKS mjere ruralnog razvoja za 2022. godinu.  

Svoj zahtjev poljoprivrednici mogu samostalno popuniti u Agronetu. Moraju ga isprintati te poslati poštom ili ga osobno donijeti u podružnicu Agencije u svojoj županiji do 16. svibnja 2022. godine.

Poljoprivrednici koji posjeduju e-poljoprivredu iskaznicu zahtjev mogu podnijeti elektronički, uz elektronički potpis. Svima koji nemaju tu mogućnost pomažu djelatnici Agencije za plaćanja, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Također naglašavamo da se za već prijavljene pojedinačne poljoprivredne parcele ili za pojedinačna prava na plaćanja u jedinstvenom zahtjevu može zatražiti izmjena ili dopuna jedinstvenog zahtjeva najkasnije do 31. svibnja 2022.I to bez primjene administrativnih kazni za kašnjenje. Podnošenje jedinstvenog zahtjeva za zakašnjele zahtjeve je do 10. lipnja 2022. U tom se slučaju smanjuje visina plaćanja po danu kašnjenja.  

Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2022. godinu možete pronaći ovdje.