Prenosimo u cijelosti odgovor Hrvatskog ureda za osiguranje na priopćenje Hrvatske voćarske zajednice o problematici vezanoj za osiguranje voćnjaka. 

Vezano uz stavove Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) te medijskih napisa Hrvatski ured za osiguranje želi pojasniti kako funkcionira djelatnost osiguranja.

Hrvatska društva za osiguranje partner su hrvatskih gospodarstvenika na način da im smanjuju financijske rizike uslijed nepredvidivih događaja. Na isti način osiguravaju i poljoprivrednike štiteći ih od šteta na usjevima i nasadima uslijed potencijalnih elementarnih nepogoda, prije svega od niskih temperatura i tuče.

Međutim, osiguratelji imaju zakonska i poslovna ograničenja te su obvezni kvalitetno upravljati rizicima.

Važno je na ovom mjestu naglasiti da osiguratelji preuzimaju rizike i pružaju pokriće za buduće i neizvjesne događaje sukladno Zakonu o osiguranju, te su sukladno istom Zakonu dužni i adekvatno upravljati rizicima. 

Pokrivanje rizika u slučajevima kada je izvjesno da će se štetan događaj dogoditi bilo bi protivno zakonu i prirodi osigurateljnog posla. Drugim riječima, osiguratelji ne smiju preuzeti na sebe rizik od mraza ukoliko postoji izvjesnost da će se taj mraz i dogoditi. Potrebno je naglasiti da samo pojedina društva za osiguranje pružaju takvu vrstu pokrića i surađuju s poduzetnicima u poljoprivredi i nude razne vrste osigurateljnih pokrića pa tako i ona koja pokrivaju rizik mraza.

Nažalost, posljednjih godina osiguratelji bilježe negativne rezultate posebno kod osiguravanja tog rizika.

Prethodni članakMaslinari pozlatili Maškovića Han
Sljedeći članakUporni i marljivi proizvođači krumpira iz Međimurja
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.