17. veljače 2023. održan je prvi kolegij mediteranske poljoprivrede na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu s predstavnicima Instituta, Splitsko-dalmatinske županije, Zadružnog saveza Dalmacije, Zajednice udruga maslinara i uljara Hrvatske, Udruženja Vino Dalmacije, Udruge pčelara Dalmacije te Udruge proizvođača i prerađivača mediteranskih poljoprivrednih kultura DALMIKA.
 
Teme prvog u nizu kolegija s ciljem razvoja i unapređenja mediteranske poljoprivrede bile su aktualnosti u sektoru maslina i maslinovog ulja, prilagodbe vinogradarske proizvodnje na klimatske promjene, izmjene za proizvodno vezana plaćanja u stočarstvu te sektorska intervencija u SP ZPP-u za pčelarstvo. Predstavnici poljoprivrednika pozdravili su ovu inicijativu i dijalog, osobito sudjelovanje znanstvene zajednice, te su istaknuli teme od interesa i otvorena pitanja koje će se obrađivati na sljedećim kolegijima.
 
Splitsko-dalmatinska županija daje značajan doprinos razvoju poljoprivrede ovoga kraja,  a cilj ovakve suradnje administracije i struke s poljoprivrednicima jesu konkretnije usmjerene potpore, unapređenja mogućnosti ulaganja te udruživanje poljoprivrednika u jadranskom dijelu Hrvatske. Prvi kolegij je organiziran u Splitu, ali ova okupljanja održavat će se na cijelom jugu Hrvatske te će se širiti i na kolegije vezane uz pojedine teme i sektore.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje