14. rujna 2021. godine, održan je sastanak ministrice poljoprivrede Marije Vučković s veleposlanicom NR Kine u Republici Hrvatskoj Xu Erwen. Središnje teme online sastanka bile su ubrzavanje procedure ishođenja veterinarskih certifikata. Razgovaralo se i o mogućnosti izvoza svinjskog mesa u Kinu.

U bilateralnom smislu, suradnja s Kinom u području poljoprivrede vrlo je intenzivna od 2006. godine. Međutim, zahvaljujući inicijativi Kina + 17 i višegodišnjem trudu hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, 2019. godine potpisan je Protokol o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu. Time su ukinute sve prepreke prodaje hrvatskih mliječnih proizvoda na kineskom tržištu.

Razgovaralo se o mogućnostima jačanja dosadašnje bilateralne suradnje u području poljoprivredne proizvodnje. Ministrica Vučković se usredotočila na hrvatske zahtjeve prema nadležnom tijelu u Kini (GACC), vezano uz veterinarske certifikate za svinjsko meso i proizvode od svinjskog mesa, svježu i smrznutu tunu, med, goveđe meso i meso peradi. Naglasak je bio na izvoz tune, svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa iz RH u Kinu.

Naime, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u intenzivnoj je komunikaciji s GACC-om te je Hrvatska korak bliže pozitivnom ishodu procjene kao zemlje koja ima pravo na uvoz svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa u Kinu, s obzirom da je u lipnju 2020.  godine GACC obaviješten da je Svjetska organizacija za zdravlje životinja priznala Hrvatsku kao državu koja je službeno slobodna od klasične svinjske kuge.

Od 2011. do 2020. godine, s ulaskom u EU, povećan je izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Hrvatske u Kinu za 9 puta. Istovremeno, više nego dvostruko se smanjila vrijednost uvoza u RH iz Kine. U odnosu na 2019. godinu, vrijednost izvoza iz RH u Kinu u 2020. godini bilježi rast od čak 52 posto i iznosi gotovo 7 milijuna eura.