14. rujna 2021. godine, održan je sastanak ministrice poljoprivrede Marije Vučković s veleposlanicom NR Kine u Republici Hrvatskoj Xu Erwen. Središnje teme online sastanka bile su ubrzavanje procedure ishođenja veterinarskih certifikata. Razgovaralo se i o mogućnosti izvoza svinjskog mesa u Kinu.

U bilateralnom smislu, suradnja s Kinom u području poljoprivrede vrlo je intenzivna od 2006. godine. Međutim, zahvaljujući inicijativi Kina + 17 i višegodišnjem trudu hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, 2019. godine potpisan je Protokol o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu. Time su ukinute sve prepreke prodaje hrvatskih mliječnih proizvoda na kineskom tržištu.

Razgovaralo se o mogućnostima jačanja dosadašnje bilateralne suradnje u području poljoprivredne proizvodnje. Ministrica Vučković se usredotočila na hrvatske zahtjeve prema nadležnom tijelu u Kini (GACC), vezano uz veterinarske certifikate za svinjsko meso i proizvode od svinjskog mesa, svježu i smrznutu tunu, med, goveđe meso i meso peradi. Naglasak je bio na izvoz tune, svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa iz RH u Kinu.

Naime, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u intenzivnoj je komunikaciji s GACC-om te je Hrvatska korak bliže pozitivnom ishodu procjene kao zemlje koja ima pravo na uvoz svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa u Kinu, s obzirom da je u lipnju 2020.  godine GACC obaviješten da je Svjetska organizacija za zdravlje životinja priznala Hrvatsku kao državu koja je službeno slobodna od klasične svinjske kuge.

Od 2011. do 2020. godine, s ulaskom u EU, povećan je izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Hrvatske u Kinu za 9 puta. Istovremeno, više nego dvostruko se smanjila vrijednost uvoza u RH iz Kine. U odnosu na 2019. godinu, vrijednost izvoza iz RH u Kinu u 2020. godini bilježi rast od čak 52 posto i iznosi gotovo 7 milijuna eura.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje