Ministarstvo poljoprivrede je 12. svibnja 2022. održalo sastanak s predsjednikom udruge Prijatelji životinja Lukom Omanom na temu daljnjih aktivnosti u svrhu unaprjeđenja zaštite i dobrobiti životinja diljem Hrvatske.

Nastavno na dostavljene prijedloge Prijatelja životinja, ministrica je istaknula kako će se ove godine, kako je Ministarstvo poljoprivrede i planiralo, osnovati Povjerenstvo koje će započeti s radom na izmjenama Zakona o zaštiti životinja; u prvom redu s prikupljanjem potrebne dokumentacije i izradom nužnih analiza.

Dodala je i kako će kvaliteti rada Povjerenstva svakako koristiti planirano integriranje civilnog društva i stručne zajednice u sve rasprave.  Cilj je da potencijalne izmjene postojećeg Zakona o zaštiti životinja u konačnici pridonesu boljoj zaštiti životinja i jačanju svijesti o važnosti brige odnosno dobrobiti životinja tijekom njihovog držanja i uzgoja. One se, između ostalog, odnose i na mogućnost zabrane držanja pasa na lancu.

Sudionici sastanka su, između ostalog, otvorili temu trgovine divljim i egzotičnim životinjama kao kućnim ljubimcima. Također i nadogradnju Jedinstvenog informacijskog centra za napuštene i izgubljene kućne ljubimce. Pri tome je ministrica Vučković potvrdila uskoro planirano unaprjeđenje i poboljšanje istog. Sve kako bi se osiguralo da svaka životinja bude zbrinuta i evidentirana te da dobije svoju priliku za novi dom.