Ministarstvo poljoprivrede je 12. svibnja 2022. održalo sastanak s predsjednikom udruge Prijatelji životinja Lukom Omanom na temu daljnjih aktivnosti u svrhu unaprjeđenja zaštite i dobrobiti životinja diljem Hrvatske.

Nastavno na dostavljene prijedloge Prijatelja životinja, ministrica je istaknula kako će se ove godine, kako je Ministarstvo poljoprivrede i planiralo, osnovati Povjerenstvo koje će započeti s radom na izmjenama Zakona o zaštiti životinja; u prvom redu s prikupljanjem potrebne dokumentacije i izradom nužnih analiza.

Dodala je i kako će kvaliteti rada Povjerenstva svakako koristiti planirano integriranje civilnog društva i stručne zajednice u sve rasprave.  Cilj je da potencijalne izmjene postojećeg Zakona o zaštiti životinja u konačnici pridonesu boljoj zaštiti životinja i jačanju svijesti o važnosti brige odnosno dobrobiti životinja tijekom njihovog držanja i uzgoja. One se, između ostalog, odnose i na mogućnost zabrane držanja pasa na lancu.

Sudionici sastanka su, između ostalog, otvorili temu trgovine divljim i egzotičnim životinjama kao kućnim ljubimcima. Također i nadogradnju Jedinstvenog informacijskog centra za napuštene i izgubljene kućne ljubimce. Pri tome je ministrica Vučković potvrdila uskoro planirano unaprjeđenje i poboljšanje istog. Sve kako bi se osiguralo da svaka životinja bude zbrinuta i evidentirana te da dobije svoju priliku za novi dom.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje