Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u utorak, 19. srpnja 2022. godine održala sastanak s predstavnicima malih mljekara Veronika, Latus d.o.o. i Euro-milk d.o.o. na temu aktualnosti u mljekarskom sektoru.

U prvom redu razgovaralo se o trenutnom stanju na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji u svijetlu povećanih troškova stočne hrane, energenata i repromaterijala, kao i o Nacrtu prijedloga Programa potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva, koji je vrijedan 3 milijuna kuna, prošao je postupak elektronskog savjetovanja te se nalazi u zakonodavnoj proceduri.

Tijekom sastanka predstavnici malih mljekara iznijeli su svoje viđenje trenutnih okolnosti s naglaskom na najvažnije izazove s kojima se susreću u poslovanju. Pri tome su pozdravili napore Ministarstva poljoprivrede, iskazane kroz dodatne mjere potpora i izvanredne programe, a s ciljem opstojnosti sektora. Međutim, iskazali su i svoju zabrinutost zbog povećanja cijena plina i električne energije te sve većih troškova transporta koji nastaju pri sabiranju mlijeka.

U tome kontekstu istaknuto je kako je na posljednjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske donesena izvanredna mjera za prilagodbu proizvođačima u sektorima mliječnog govedarstva, svinjogojstva i peradarstva, vrijedna 80 milijuna kuna, s ciljem ublažavanja posljedica porasta cijena stočne hrane i energenata, čime će se izravno pridonijeti sigurnosti opskrbe stanovništva mlijekom, svinjskim mesom, mesom peradi i jajima.

Zaključno, razgovaralo se i o važnosti zelene energije za razvoj ovog sektora te iznalaženju pomoći kroz investicijske mjere Programa ruralnog razvoja, konkretno kroz operacije 4.2.2. i 4.1.1., čije je raspisivanje predviđeno do kraja godine, a koje se odnose na restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava te na korištenje obnovljivih izvora energije.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje