Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 31. svibnja 2022. u prostorijama Ministarstva poljoprivrede održala sastanak s predstavnicima vinogradarskog i vinarskog sektora.

Teme sastanka su bile stanje vinarskog sektora i proizvodnje vina, rad regionalnih organizacija vinogradara i vinara, poboljšanje sustava upravljanja kvalitetom vina te potpore i investicije, kao i novo programsko razdoblje za vinare i vinogradare.

Sudionici sastanka su, između ostalog, istaknuli važnost ulaganja u promidžbu i marketing za ovaj sektor te nerazmjer uvoza u odnosu na izvoz. Predstavnici vinarskog i vinogradarskog sektora pohvalili su suradnju regionalnih organizacija s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu te su otvorili temu podizanja sadnih materijala kroz matične nasade vinove loze.

Jedan od zaključaka sastanka jest da je potrebno da Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu na terenu pregleda, sistematizira i katalogizira međuresorne evidencije. Agencija će u naredna dva mjeseca o nalazima izvijestiti vinski sektor i javnost. Nadalje, sagledat će se mogućnosti za kombiniranje različitih mjera kako bi se optimizirali uvjeti za povećanje interesa za podizanje novih nasada vinograda i zadržavanje restrukturiranja postojećih površina vinove loze. S obzirom na iskazane potrebe pojačane promidžbe i marketinga vina do kraja godine nastojat će se objaviti natječaj za mjere informiranja i promidžbe iz Vinske omotnice.

U okviru iste, kroz mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina, odobreno je više od 298 milijuna kuna potpore, od čega je isplaćeno 127 milijuna kuna, a sredstva su doprinijela modernizaciji proizvodnje vina i novim ulaganjima u infrastrukturu vinarija i prerađivačkih kapaciteta.

Dosad su uspostavljene i priznate četiri regionalne organizacije vinara i vinogradara s ciljem iskoristivosti potencijala za šire predstavljanje hrvatskih vina te je Vlada RH 2021. godine donijela Program sufinanciranja njihovog rada, pri čemu je za trogodišnje razdoblje osigurano 6 milijuna kuna.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje