Krapinsko-zagorska županija u suradnji s Gradom Zlatarom, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Središnjim savezom udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, Središnjim savezom uzgajivača konja hrvatskog posavca i Turističkom zajednicom Krapinsko-zagorske županije prošle je subote (18. svibnja 2024. godine) organizirala 21. izložbu stoke te 23. izložbu konja. Kao uvijek najatraktivniji dio programa, u sklopu izložbe održan je i 14. Kup mladih uzgajivača. Poznatiji je kao Bambino kup. Na njemu se u tradicionalnim narodnim nošnjama svoga kraja u ime svojih OPG-ova predstavilo dvadesetero djece.

Županijska izložba stoke i konja Krapinsko-zagorske županije je tradicionalna manifestacija na kojoj su uzgajivačima i posjetiteljima prikazani postignuti rezultati u uzgoju određenih pasmina, a uzgajivači su pripremili i predstavili svoja najvrjednija grla goveda i konja.

Centar za stočarstvo HAPIH-a zajedno s uzgojnim udruženjima sudjeluje u odabiru i ocjeni izložbenih grla, dodjeli priznanja nagrađenim grlima i uzgajivačima te dodjeli šampionskog zvona najboljoj kravi. Izložbena grla goveda i magaraca predstavljena su u sljedećim kolekcijama:

  • Simentalska pasmina goveda: kolekcija steonih junica, kolekcija mladih krava s 1 teljenjem, kolekcija krava s 2 i više teljenja,
  • Holstein pasmina goveda: kolekcija krava 
  • Magarica s puletom primorsko dinarske pasmine.

Savjetnik ravnateljice HAPIH-a, Davor Pašalić dr. med. vet., je u ime ravnateljice doc. dr. sc. Darje Sokolić pozdravio sve prisutne te zaželjevši organizatorima uspješno održavanje izložbe zahvalio županiji Krapinsko-zagorskoj, Gradu Zlataru, uzgajivačima i djelatnicima HAPIH-a na odličnoj pripremi i organizaciji izložbe. Za ocjenu grla u govedarskom dijelu izložbe i vođenje Bambino kupa bio je zadužen Drago Uđbinac, struč. spec. ing. agr., voditelj Odjela za govedarstvo Centra za stočarstvo HAPIH-a. Šampionkom izložbe proglašena je krava HR 8201046249 Brunda u vlasništvu Božidara Domitrana. Brunda je u maksimalnoj laktaciji proizvela čak 9.660 kg mlijeka sa 3,6 % mliječne masti i 3,6 % proteina.

Tekst i foto: HAPIH