Iako je prošla, a i prva polovica ove godine bila jedna od najtežih i najgorih u poljopriredi u zadnjih dvadesetak godina, stanje usjeva i oporavak tržišta daju nadu da dolaze bolji dani za domaću poljoprivredu, optimistične su poruke s otvorenja 11. Farmshowa – sajma poljoprivredne mehanizacije koji se održava od 7. – 9. lipnja na Sportskoj zračnoj luci u Čepinu.

Okupljene je prvi pozdravio Darko Aračić, predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH, koja je organizirala ovaj specijalizirani sajam.

Iako je prvih 5 mjeseci najgore po prodaji mehanizacije otkad pamtim, hvala svim izlagačima što su odlučili podržati ovaj sajam poljoprivredne mehanizacije, unatoč teškim vremenima i za proizvođače i za trgovce. Lageri su puni, pa će posjetitelji Farmshowa moći vidjeti puno strojeva, jer je ovo najveći sajam do sad. Sastavlja se kraj s krajem i ljudi su na izmaku, ali živjeti se mora. Nadamo se da će druga polovica godine biti bolja, jer usjevi izgledaju jako dobro. Evo žetva ječma je krenula, a i cijene se oporavljaju. Želim zahvaliti i gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji na podršci, istaknuo je Aračić.

Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka, naglasio je da je Farmshow dobrodošao u Osijek i da je prirodno da se ovdje održava.

-Poslije kiše dolazi sunce i treba vjerovati da će trendovi krenuti u dobrom smjeru i da će već na ovom sajmu doći kupci mehanizacije u velikom broju i da će se sklopiti dobri poslovi, zaželio je Vulin.

Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, naglasio je da ima mnogo toga o čemu se u poljoprivredi može razgovarati i raspravljati, ali jedno je sigurno, da je domaći čovjek uvijek bio radišan i marljiv, vrijedno proizvodio i da vjeruje da će tako biti i ubuduće.

Uz podršku struke treba ulagati u mehanizaciju, ali i u znanje. Jedino se uz vrhunske strojeve može podignuti poljoprivredna proizvodnja. Hvala svim poljoprivrednicima što čuvaju našu poljoprivredu, rekao je Miletić.

Do kraja lipnja će bit isplaćeni svi poticaji

Svima je jasno da se poljopriveda suočava s raznim izazovima. Klimatske promjene i vremenske nepogode, ali i tržišni poremećaji i niske cijene otežavaju poljoprivrednu proizvodnju. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva kontinuirano radi na provedbi mnogih mjera i rješavanju kriznih situacija. A kroz novi Strateški plan i dalje ćemo odgovarati na sve izazove. U suradnji s Agencijom za plaćanja isplatit ćemo sve poticaje za poljoprivrednike koji ispunjavaju uvjete do kraja lipnja. Ovom prilikom se ispričavam zbog kašnjenja s isplatama zbog početka provedbe novog proračunskog razdoblja.

I druge Agencije u EU suočavaju se s istim teškoćama prilagodbe, jer je procedura kompleksnija i zahtjevnija. Stoga idemo s izmjenom Strateškog plana kako bi se relaksiralo potrebne uvjete i pojednostavila procedura. Sve kako bi omogućili poljoprivrednim proizvođačima da lakše ulažu i razvijaju svoja poljoprivredna gospodarstva. Velik dio sredstava u ovom proračunskom razdoblju namijenjen je za ulaganje u inovacije i nove tehnologije. Stoga svim posjetiteljima želim da pronađu na ovom sajmu strojeve i opremu koji su im potrebni za uspješniju poljoprivredu, a izlagačima da ostvare nove poslove, naglasio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Zdravko Tušek i proglasio 11. Farmshow otvorenim.

Posjetitelji će u tri dana na više od 13 000 m2 prostora kod 36 izlagača moći vidjeti suvremenu poljoprivrednu mehanizaciju i opremu uz brojna predstavljanja noviteta.

Kramer teleskopski utovarivači i na hrvatskom tržištu

Tvrtka Novocommerce International prvog dana Farmshowa svečano je predstavila novi brend u svojoj ponudi poljoprivrednih strojeva. Uz vizualne i zvučne efekte, podignuto je crno platno koje je dotad skrivalo novitet – Kramer teleskopski utovarivač. Tako su iz Novocommerce-a obogatili svoj asortiman strojeva.

Predstavljen teleskopski utovarivač iz linije agri za rad u poljoprivredi, kreiran je u tvornici njemačkog proizvođača u Pfullendorfu. Radi se o teleskopskim utovarivačima s početnim modelom KT 144 koji ima kapacitet podizanja 1,4 tone na maksimalnu visinu od 4 m, do najjačeg modela KT 559, koji može dići 5,5 tona na visinu od 9 metara. Iz Novocommercea smo doznali da očekuju da će hrvatske kupce vjerojatno najviše zanimati model iz srednjeg ranga, 3610. On ima kapacitet manipulacije tereta od 3,6 tone, ali na čak 10 m visine. Inače, tvrtka Kramer ima stogodišnju tradiciju. Njezini inženjeri, preteći trendove, razvijaju suvremene strojeve s vrhunskom motorizacijom, pogonjenom diesel gorivom, ali u ponudi su i električni motori.

Posebno se ističe hidrostatski mjenjač za brzinu kretanja od 40 km/h uz eco start. Mjenjač mogućuje precizni rad sa strojem uz ugodan osjećaj upravljanja i rada u udobnoj kabini. Kad je već u pitanju kabina, uz standardnu, ona može biti i povišena, pa je i spremnik za gorivo većeg kapaciteta. Na kraju predstavljanja istaknuto je kako će ovi teleskopski utovarivači biti cjenovno povoljniji od konkurencije. Treba reći i da  John Deere ima vlasnički udio u tvrtki Kramer. To je i razlog više da tvrtka Novocommerce uvrsti Kramer teleskopske utovarivače u svoju ponudu u koju je uključena i izvrsna servisna podrška.

Foto: Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.

Prethodni članakFotinija – popularna trajnica atraktivne boje
Sljedeći članakOdržano regionalno ocjenjivanje senzorne kakvoće vina regije Dalmacija
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.