Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u ponedjeljak, 8. veljače 2021., posjetila Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku županiju, pri čemu je uz ministra obrane Marija Banožića nazočila otvaranju dječjeg vrtića „Mladost“ u općini Vođinci, koji je financiran sredstvima iz Programa ruralnog razvoja. Ministrica je potom posjetila općinu Okučani gdje je održala radni sastanak s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave te obišla rekonstruirane sportske objekte, također sufinancirane EU sredstvima. 

Projektom vrijednim više od pet milijuna kuna, financiranim sredstvima Mjere 7 Programa ruralnog razvoja, obnovio se, nadogradio i opremio dječji vrtić ”Mladost Vođinci” u Vukovarsko-srijemskoj županiji, čime se omogućio smještaj 69 djece za jednu jasličku skupinu (10 djece) i 4 vrtićke skupine (59 djece). Projekt je obuhvatio sve potrebne instalacije te kompletno opremanje vrtića, kuhinje, radnih i gospodarskih prostorija namještajem i elektroopremom, čime se uz  povećanje kapaciteta stvorilo i pet novih radnih mjesta na puno radno vrijeme. 

Povodom otvaranja vrtića ministrica Vučković izjavila je:  

Iznimno je važna realizacija ovakvih projekata koji na prvi pogled nemaju izravne veze s poljoprivredom i kojima se kontinuirano dokazuje da su kvalitetan i sadržajan život u ruralnim područjima i demografska obnova hrvatskog sela strateški ciljevi ove Vlade. U Vukovarsko-srijemskoj županiji ugovorili smo 12 ovakvih projekata potpore dječjim vrtićima u vrijednosti preko 56 milijuna kuna upravo kako bi ova županija bila poželjno mjesto za život i uzdizanje obitelji. Do sada smo ugovorili 198 ulaganja u dječje vrtiće, ukupne vrijednosti veće od milijardu kuna – obnovit ćemo hrvatsko selo, generacijski i infrastrukturno, zajedničkim snagama i pametnim investicijama.

Vukovarsko-srijemskoj županiji je kroz 23.504 ugovora Programa ruralnog razvoja te mjere tržišne i izravne potpore odobrena potpora od 3.4 milijarde kuna, od čega je isplaćeno više od tri milijarde kuna. Od toga su u okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela ugovorena 53 projekta vrijednosti veće od 136 milijuna kuna – uz brojne druge projekte, riječ je o ulaganjima u 12 dječjih vrtića, 4 ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda i 11 ulaganja u nerazvrstane ceste i jednu sportsku građevinu. 

U posjetu Brodsko-posavskoj županiji ministrica Marija Vučković je u Okučanima održala radni sastanak s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave na temu učinkovitijeg korištenja uporabe poljoprivrednog zemljišta te isplate pomoći za štete od životinjskih vrsta koje obitavaju na ribnjacima, kao i o planovima pomoći i razvoja toga područja. Također, obišla je kroz Program ruralnog razvoja obnovljeno nogometno igralište i popratne sportske sadržaje, projekt vrijedan 5,7 milijuna kuna, a koji uključuje rekonstrukciju tribina s građenjem nadstrešnice, rekonstrukciju parkirališta, nogometnog igrališta i građenje malonogometnog igrališta te rasvjete nogometnog igrališta.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje