7. listopada 2022. godine otvoren je 8. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda. Sajam će na zagrebačkom Europskom trgu od 7. do 9. listopada na jednom mjestu okupiti 50 proizvođača hrvatskih tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz svih krajeva Hrvatske.

Sajam zimnice i autohtonih proizvoda organizira se u Zagrebu povodom Svjetskog dana hrane. Svjetski dan hrane obilježava se svake godine 16. listopada, a organizator Ministarstvo poljoprivrede osigurava izlagačima besplatno sudjelovanje. Dio ponude Sajma jest i deset proizvoda čiji su nazivi registrirani kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili izvornosti na razini EU – Varaždinsko zelje ZOI, Dalmatinski pršut ZOZP, Dalmatinska panceta ZOZP, Dalmatinska pečenica ZOZP, Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje ZOI, Zagorski bagremov med – ZOI, Međimursko meso z’ tiblice ZOZP i Zagorski mlinci ZOZP – te dva proizvoda s prijelaznom nacionalnom zaštitom – Ludbreški hren ZOZP i Varaždinsko bučino ulje.

Naime, Republika Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Oni se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Državni tajnik Tušek je prilikom otvorenja naglasio kako se Hrvatska na EU razini ponosi s 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji naziv je registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. To nas svrstava na visoko 7. mjesto na razini Europske unije, te kako su trenutno u postupku prigovora na europskoj razini još 4 hrvatska proizvoda – Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka, Lumblija, Meso istarskog goveda- boškarina / Meso istrskega goveda- boškarina i Dalmatinska janjetina. Hrvatska će početkom iduće godine biti bogatija za još četiri hrvatske gastro delicije zaštićene na EU razini.

Povodom Sajma zimnice organizirano je 4. ocjenjivanje prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla. Ono je održano 4. – 6. listopada 2022. U stručnom povjerenstvu za ocjenjivanje sudjelovali su predstavnici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta,  Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva poljoprivrede. Ocijenjeno je 150 uzoraka u 9 kategorija. Na današnjoj svečanosti otvorenja proglašeni su šampioni. Tako je pobjedu u kategoriju sirupi odnio miješani sirup od cvijeta i bobica bazge – OPG Štefanec.

U kategoriji sokovi ekološki matični sok sibirske borovnice – Demetra Alfa d.o.o., među džemovima/marmeladama/pekmezima najbolje je ocijenjen pekmez od šljiva – OPG Kranjčević, a među umacima, namazima i ostalim namaz od butternut tikve – OPG Prpić. Šampion u kategoriji kiselo povrće je kisela paprika punjena zeljem – OPG Drempetić. U kategoriji rakije šampion je damaskino rakija od šljive – Obrt MAMM. U kategoriji likera šampion je sibirska borovnica – Demetra Alfa d.o.o. Najboljim octom proglašen je ocat sibirska borovnica – Demetra Alfa d.o.o.. Najboljim inovativnim proizvodom proglašen je mili mali črni česn – OPG MILI MALI. Šampionom cjelokupnog 4. ocjenjivanja prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla proglašen je namaz od butternut tikve – OPG Prpić.

Više o Sajmu pronađite na poveznici https://sajamzimnice.mps.hr/.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje