9. veljače 2023. otvoren je rekonstruirani Društveni dom i turističko informativni centar Lekenik.

Riječ je o projektu realiziranom sredstvima iz Programa ruralnog razvoja namijenjenima za temeljne usluge i obnovu sela. Vrijednost odobrene potpore iznosi gotovo 982 tisuće eura.

Osim prostora za rad brojnih sportskih i civilnih udruga ovog područja i dodatnih sadržaja koje će ponuditi lokalnom stanovništvu, ovaj vrijedan projekt doprinosi atraktivnosti ruralnog područja i njegovom razvojnom potencijalu za niz aktivnosti. Između ostalog, informirat će posjetitelje i kreirati nove motive dolazaka turista kroz mogućnost održavanja manifestacija, izložba i sajmova.

Sredstva Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela poluga su razvoju lokalne infrastrukture i poboljšanju kvalitete života stanovništva ruralnog područja. Za vrijedne projekte ove mjere diljem Hrvatske isplatili smo ukupno 310,7 milijuna eura potpore. Samo u ovoj županiji u tu svrhu je isplaćeno više 14,2 milijuna eura.

Čestitam na uspješnoj realizaciji društvenog doma i turističko-informativnog centra koji će višestruko obogatiti kulturne i društvene sadržaje, ali i postati središnje mjesto za turističke aktivnosti, mjesto za promociju i jačanje turističkog identiteta Lekenika i Sisačko-moslavačke županije, izjavila je ministrica Vučković još jednom naglasivši važnost ulaganja u obnovu i razvoj potresom pogođenih područja.

U Sisačko-moslavačkoj županiji raste interes poljoprivrednika za prijavom projekata Programa ruralnog razvoja. Do sada je na ovom području odobrena potporu u iznosu od gotovo 180 milijuna eura. Od toga je isplaćeno više od 154 milijuna eura. Kroz ovaj Program objavljena su i tri ubrzana i pojednostavljena natječaja Mjere 5 pomoću koje se obnavljaju potresom stradali poljoprivredni objekti, stada i proizvodni kapaciteti.

Ukupno je riječ o odobrenom iznosu potpore većem od 6,8 milijuna eura, usmjerenih isključivo na obnovu poljoprivrede. Pri tome su prijave s trećeg natječaja još su u obradi. Četvrti je u tijeku te je njime stavljeno na raspolaganje novih 2,6 milijuna eura, uz mogućnost povećanja alokacije. Rok za prijavu je 17. ožujka 2023. godine.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje