Inkluzivna pčelarska škola počinje 25 listopada 2023. godine u 17,00 u paviljonu 70 dvorana D1. Teoretski dio programa organizira se tijekom zimskih mjeseci, a u proljeće, kad je moguće otvarati košnice, pretežno ćemo se raditi na školskom pčelinjaku. Škola se održava jednom tjedno (srijedom) u večernjim satima (17 – 20 h). U školu pozivamo iskusne i manje iskusne pčelare te osobe koje do sada nemaju pčelarskog iskustva, a željele bi se baviti pčelarstvom ili one koji se žele upoznati sa životom pčelama. Posebno ističemo da je škola prilagođena i osobama s invaliditetom, kojima je prilagođen pristup dvorani i pčelinjaku.

Pčelarska škola obrađuje osnovno znanje sistematike pčela, anatomije, biologije, fiziologije pčela i pčelinje zajednice. Obrađuju se tehnologije pčelarenja, proizvodnja, kvaliteta, obrada i skladištenje pčelinjih proizvoda (med, pelud, propolis, vosak, matična mliječ i pčelinji otrov), proizvodnja matica i selekcija. Obuhvaćene su solitarne pčele, njihova važnost i uloga u oprašivanju, kao i ekološko pčelarenje te zakonska regulativa. Bolesti pčela, prepoznavanje i suzbijanje, važan je dio obuke u pčelarskoj školi. Praktična nastava se izvodi na školskom pčelinjaku na kampusu Borongaj.

Polaznici koji nemaju svoje pčele mogu zadužiti košnicu za koju se brinu na školskom pčelinjaku (uz pomoć nastavnika i školskog pčelara) cijelu godinu kako bi savladali osnovne vještine rada s pčelama specifične za dio godine. Pčelinjak je prilagođen za inkluzivni rad osobama s invaliditetom u suradnji s profesorima s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta.

Za uvjerenje o osposobljenosti za zvanje pčelar potrebno je pohađati školu i položiti ispit (propisani oblik Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta te Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih).

Pčelarsku školu organiziraju pčelarske udruge HUP Pčelinjak, Propolis, Ulište, Udruge za promicanje istih mogućnosti (UPIM), a u suradnji sa Srednjom školom Bedekovčina, Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom i Fakultetom prometnih znanosti.

Za sve dodatne informacije javite se prof. dr. sc. Nikoli Keziću na adresu: nkezic@agr.hr  ili na broj 098 316 469 ili Dražen Jerman: predsjednik@pcelinjak.hr ili na broj 098/1870-178