Hrvatska poljoprivredna komora započela je izborni proces za sva tijela krovnog udruženja hrvatskih poljoprivrednika. Krajem prosinca ističe mandat članovima skupštine HPK, predsjedniku HPK i drugim tijelima, te će se tijekom prosinca održati izbori za članove Skupštine, predsjednika i sva ostala tijela HPK.

-Ovim putem pozivamo sve poljoprivredne proizvođače, koji su po Zakonu o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, članovi našeg krovnog udruženja, da se uključe u izborni proces i da kroz izbore biraju svoje predstavnike kako bi imali reprezentativnost, te svi zajedno u idućem sazivu skupštine i svih tijela HPK, utjecali na buduće procese, koji nas čekaju kroz novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU. Pred nama su izazovna vremena što nas još više obvezuje i stavlja veliku odgovornost da maksimalno pokažemo snagu izboriti se za boljitak hrvatske poljoprivrede, izjavio je Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

U HPK napominju kako pravo glasa na izborima imaju svi OPG-i upisani u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Također i svi evidentirani dobrovoljni članovi, odnosno oni koji su potpisali izjavu o članstvu HPK. Pravilnik o izborima će potvrditi Upravni odbor HPK nakon što se utvrdi konačni broj svih članova – dobrovoljnih i obveznih. Trenutno skupština HPK ima 32 člana koji su teritorijalno raspoređeni.

Svi OPG-i mogu na stranicama HPK (www.komora.hr), provjeriti svoj status odnosno imaju li pravo glasa. Na stranicama www.komora.hr postoji Opcija „Provjeri članstvo“ i sa svojim MIBPG se to može provjeriti ili upitom na mail clanstvo@komora.hr, objašnjavaju u HPK.

Ovo će biti prvi izbori koji će se odvijati on-line. Izbori će se provoditi putem platforme koja koristi napredno softversko rješenje za provedbu različitih glasovanja putem online. Tako će se riješiti problem slabog odaziva na izbore i štedi se na vremenu. Ova platforma je sigurna, transparentna, ekonomična i ekološki prihvatljiva. Također , vrlo je jednostavna za korištenje. Svaki član HPK putem svoje mail adrese ima mogućnost glasovati za svoje kandidate. Nakon što istekne vrijeme za glasovanje, platforma će biti zaključana. Rezultati će se vidjeti u roku od nekoliko minuta. Glasački listići su elektronski i brojanje istih odvija se automatski u sustavu. Raduje nas što smo prva komora koja će u Hrvatskoj na ovaj način provesti izbore. Na taj način dokazujemo našu spremnost prema digitalizacije poljoprivrede i kroz ovaj vidi procedura, zaključuje predsjednik HPK Mladen Jakopović.