Starinske jabuke u voćnjaku kod Brezovca ove su godine obilato rodile. Grane temfanjke, mašanjke, pogačnice i bobovca pod teretom plodova prignule su se do zemlje. Tako rodne i ukusne dale su izvrsnu jabučnicu ili sok od jabuke.

4. Izložba starinskih sorti jabuka

U Međimurju Svjetski dan jabuka prigodno, gotovo svečano obilježen u Voćnjaku starinskih sorti jabuka u Brezovcu (Kotič) kod Svetog Martina na Muri. Tamo se okupio lijepi broj ljudi, prijatelja, ljubitelja i uzgajivača starinskih, ali i modernijih sorti ili vrsta ‘kraljice voća’. Sve njih je na početku priredbe na otvorenom pozdravio začetnik obilježavanja Dana jabuke u Svetom Martinu na Muri i predsjednik Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri, sad već kultni i nenadmašni Mladen Dobranić.

Potom je nekoliko rečenica izrekao mr.sc. Milorad Šubić iz Ministarstva poljoprivrede. Pohvalio je Dobranićev trud u očuvanju ovog događaja. Zahvalio se svim općinskim načelnicima koji su pomagali Dobraniću i udruzi u ovom projektu. On je, pokazalo je vrijeme, odigrao značajnu ulogu o očuvanju autohtonih sorti jabuka.

Dan jabuke i 4. izložbu starinskih sorti jabuka na otvorenom otvorio je općinski načelnik Martin Srša. Rekao je kako voćari imaju značajan udio u svetomartinskom gospodarstvu., kao i u očuvanju tradicije uzgoja starinskih sorti. Također i u prenošenju iskustva na mlađe naraštaje, poglavito učenike osnovne škole Sveti Martin na Muri.

Upravo su svetomartinski učenici okupljeni u školskoj zadruzi TINČEKI predvođeni profesorom Draženom Crnčecom i ravnateljicom profesoricom Petrom Novinščak bili najljepša slika ovog događaja, predstavivši jabuke koje uzgajaju u školskom voćnjaku. Poseban ‘štih’ izložbe starinskih sorti jabuka dao je veteran voćarstva Petar Vuković. On je naglasio kako u njegovom voćnjaku nikada nije bačeno niti zrno mineralnog gnojiva. Lijep ugođaj druženju dale su članice Udruge žena Izvor iz Ivanovca te glazbeno vokalni duet Gustek i Goga kao priprematelji kotlovine i kobasica.

            Jedna jabuka na dan, tjera bolest van!

Svi koji su došli kušali su jabučni sok (jabučnicu) te si nabrali starinske jabuke. Voćnjak u kojem su brali osim agronomske poprima edukativno-turistička obilježja. Organizator ove priredbe bila je svetomartinska Udruga voćara, vinogradara i povrćara, suorganizator LAG međimurski doli i bregi. Pokrovitelji su bili Općina i Turistička zajednica Općine Sveti Martin na Muri. Njih su predstavljali direktor Ureda Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri David Novinščak, načelnik Martin Srše te pročelnica JUO Vlatka Županec. Mladen Dobranić je okupljeni puk pozvao na Dan jabuke 2022. godine, kad će se proslaviti 20. Dan jabuke u Svetom Martinu na Muri.

Kako bi lakše i ljepše taj dan dočekali, svi trebamo barem jednu zdravu jabuku dnevno konzumirati.